Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

O víkendu citelné ochlazení, vrátí se i sněžení

Zatímco dnes a zítra se ještě teploty budou šplhat přes příjemných 15 °C a na obloze bude slunečno, o víkendu se počasí pokazí. V sobotu budou nejvyšší denní teploty mezi 9 °C až 13 °C, na východě ještě vystoupí na 14 °C. Na obloze k tomu převládne většinou zataženo a odpoledne se v Čechách od západu přidá i déšť. Přes naše území začne přecházet studená fronta. Večer začnou srážky od severozápadu v polohách od 700 m přecházet ve sněhové. Do nedělního rána se může na horách místy vytvořit souvislá sněhová pokrývka. Podle některých modelů se sněhové vločky ukáží během noci ze soboty na neděli i ve středních polohách. Skupenství srážek bude záviset také na intenzitě srážek a právě na její předpovědi se modely zatím příliš neshodují.

Všechny modely se ovšem shodují na tom, že k nám v neděli začne proudit studený vzduch ze severu Evropy. V neděli se očekává převážně velká oblačnost a odpoledne se místy, zejména na horách, vyskytnou přeháňky, které budou od cca 500 m většinou sněhové. Nejvyšší denní teploty se ustálí jen mezi 5 °C až 9 °C, což jsou ve druhé polovině dubna výrazně podprůměrné hodnoty. Pocitovou teplotu navíc sníží vítr s nárazy do 50 km/h. Většinou se v tomto období denní maxima pohybují kolem 15 °C.

Vyloženě zimní bude noc z neděle na pondělí, kdy se vyjasní a teploty poklesnou na 1 °C až -3 °C. S nejvyššími denními teplotami jen kolem 7 °C a přeháňkami musíme počítat i v úvodu příštího týdne. Přeháňky budou v polohách od 500 m sněhové, ale přechodně se sněhové vločky nebo krupky ukáží i v nižších polohách. Čeká nás nejchladnější závěr dubna za posledních několik let.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Jarní sníh
O víkendu se citelně ochladí a ve vyšších polohách se přechodně vytvoří i slabá sněhová pokrývka