Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Citelné ochlazení, na hřebenech hor se objeví sníh

Ještě včera bylo u Prahy nebo na jižní Moravě naměřeno letních 25 °C. Dnes se k nám ovšem blíží studená fronta, po jejímž přechodu se zítra citelně ochladí. Proudit k nám začne studený vzduch od severu až severozápadu. V hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) teplota z dnešních 10 °C klesne zítra na 2 °C a v úterý dokonce až na 0 °C. Tomu v nižších polohách odpovídají nejvyšší denní teploty jen kolem 13 °C. Rtuť teploměru na začátku příštího týdne tak nepřekročí ani 15 °C. Naši pocitovou teplotu navíc sníží čerstvý západní až severozápadní vítr s nárazy i kolem 50 km/h. Pocitově tak bude venku kolem 10 °C. Čeká nás nejchladnější počasí od konce května. Oteplovat se začne ve středu, kdy již teploty překročí 15 °C a k tomu se na obloze vyjasní. Zato nás ovšem čekají velmi chladná rána (ve středu ráno bude teplota jen mezi 1 °C až 5 °C).

Chladný úvod příštího týdne doprovodí hodně oblačnosti a místní přeháňky, na horách občasný déšť (zejména na severních). V noci z pondělí na úterý se dokonce v polohách nad 1400 m na hřebenech Krkonoš a Jeseníků objeví sněhové vločky. Ty budou ovšem rychle tát a srážky budou navíc v úterý během dne ustávat. O první sněžení blížící se zimy v Česku se ovšem jednat nebude. Sněhové vločky byly na Sněžce zaznamenány již v poslední dekádě srpna.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na příští týden

Počasí
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) v úterý odpoledne znázorňuje příliv chladného vzduchu na naše území ze severu Evropy