Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Citelně se ochladí, do Evropy pronikne arktický vzduch

Dnes a zítra nás ještě čekají výrazně nadprůměrné teploty. Rtuť teploměru se bude šplhat přes 10 °C a po celém území budou padat dlouholeté teplotní rekordy. Čeká nás nejteplejší počasí od poloviny listopadu. V příštím týdnu ovšem nastane výrazná změna v charakteru počasí. Do východní Evropy a postupně i na Balkán daleko k jihu pronikne chladný arktický vzduch, který přinese citelný propad teplot. Zatímco dnes se v Moskvě teploty pohybují kolem 3 °C, v druhé polovině příštího týdne zde nepřekročí -10 °C. Příliv arktického vzduchu do východní Evropy se projeví také u nás ve střední Evropě. Teploty v průběhu příštího týdne budou postupně klesat k obvyklým prosincovým hodnotám. V pondělí ještě naměříme odpolední maxima většinou mezi 6 °C až 10 °C. V úterý teploty poklesnou na 3 °C až 7 °C. Ve středu a ve čtvrtek již zůstanou v intervalu mezi -1 °C až 3 °C. Ráno bude mrznout na celém území. Pocitovou teplotu začne od středy snižovat také východní až jihovýchodní vítr. Na Vysočině a na severních horách dosáhne v nárazech 60 km/h.

Vrátí se tak obvyklé prosincové teploty, které odpovídají zimnímu počasí. Sněžit ovšem vůbec nebude. Ochlazení se obejde beze srážek nebo přechodu výrazného frontálního systému. Bude k nám jen pozvolna pronikat chladný vzduch z východu Evropy. Na obloze k tomu bude oblačno až zataženo, postupně i skoro jasno.

Jestli se bude ochlazovat dále i ve druhé polovině týdne, je zatím nejisté. Podle některých numerických modelů mrazy ještě více zesílí. Předpovědi na delší období jsou ovšem v případě takto výrazné změny nejisté.

Tip: Numerický model - předpověď ochlazení v dalších dnech

Ochlazení
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) ve středu odpoledne. Chladný arktický vzduch pronikne daleko k jihu na Balkán.