Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Hurikán první kategorie Ophelia míří k Evropě

Sedmnáctá letošní tropická deprese pojmenovaná jako Ophelia vznikla 9. října a to vlivem zbytku studené fronty, která do tropických oblastí Atlantiku pronikla od severu. Ještě téhož dne zesílila do stádia tropické bouře a díky příznivým podmínkám (hlavně malý vertikální střih větru) dosáhla ve středu 11. října stádia hurikánu. Stala se tak 10. hurikánem v řadě za sebou, což se mimochodem stalo poprvé od začátku družicových měření (tedy za posledních cca 50 let), na základě dostupných dat pak srovnatelná situace mohla nastat v letech 1878, 1886 a 1893. V současnosti (čtvrteční poledne) se Ophelia nachází asi 1150 km jihozápadně od Azorských ostrovů (obr. 1).

Tip: Počasí na mapě světa - pohled na hurikán Ophelia v Atlantiku

Satelit
Obr. 1: Ophelia na infračerveném snímku pořízeném družicí GOES-13 12. 10. v 10:15 SELČ, zdroj: Navy.mil

Zajímavá bude její další dráha, bude totiž směřovat k severovýchodu a zprvu jen pomalý postup se bude v dalších dnech zrychlovat. Azory by měla zasáhnout jen částečně, hlavně jejich východ a to během soboty. V neděli, stále ještě jako hurikán, se přiblíží k severozápadnímu cípu Pyrenejského poloostrova (přesto by měla zůstat nad oceánem), a poté zamíří k Irsku. Těsně před tím, než tam dorazí, se její vlastnosti změní nejspíš natolik, že půjde o mimotropickou cyklónu, přesto můžou být její dopady ničivé. Zatím se jeví, že by zasáhnout měla hlavně Irsko (obr. 2). Ve středu se pak nad Norským mořem nejspíš vyplní a zanikne úplně.


Obr. 2: Předpovědní mapa nárazů větru na pondělí 16. října 14 hodin, kdy ex-hurikán Ophelia zasáhne Irsko

Dráha hurikánu Ophelia vyvolává otázku, nakolik je tato situace obvyklá. Podíváme-li se do historie, zjistíme, že jde o výjimečnou situaci. V oblasti Azorských ostrovů bylo od roku 1851 registrováno pouze 11 hurikánů (obr. 2). Až na jeden to bylo vždy v srpnu nebo září, v roce 2016 ale překvapivě v lednu (Alex). Říjnový hurikán zde bude prvním svého druhu.

Trasy hurikánů
Obr. 3: Hurikány v oblasti Azorských ostrovů (v okruhu 200 námořních mil od Ponta Delgady) od roku 1851, zdroj: NOAA

Pokud jde o západní břehy Evropy, ty jsou tropickými bouřemi a hurikány zasaženy opravdu jen zcela mimořádně. V říjnu 2005 zasáhly zbytky hurikánu Vince už jen v podobě tropické deprese jih Portugalska a krajní jihozápad Španělska. Faerské ostrovy zasáhl v září 1966 hurikán Faith (jako hurikán druhé kategorie) – šlo o hurikán s vůbec nejdelší dráhou v Atlantiku (11020 km) a také nejsevernější hurikán (61,1° severní šířky, obr. 4), jeho zbytky bylo možné dokonce vystopovat nad Zemí Františka Josefa, tedy 965 km od severního pólu!

Trasy hurikánů
Obr. 4: Dráha hurikánu Faith v srpnu/září 1966, zdroj: Wikipadia

Vůbec nejhorší dopady měl ale hurikán Debbie, který v září 1961 zasáhl Irsko. Jde o jediný hurikán v historii, který zasáhl Britské ostrovy. Šlo taky o jednu z vůbec nejsilnějších cyklón, která kdy zasáhla Irsko. Tlak vzduchu na západním pobřeží klesl až k 961 hPa, nárazy větru na letišti v Shannonu dosáhly 172 km/h, některé části západního Irska přišly o čtvrtinu stromů. Rekordy, které Debbie ustavila, často stále platí. Debbie si také vyžádala 18 obětí a způsobila obrovské materiální škody. Mimochodem – jak je patrné z obrázku 5 – dráha Debbie (z Azor k Irsku) je dost podobná předpovídané dráze hurikánu Ophelia (obr. 6), i když zatím se podle modelů jeví, že by Ophelia měla nad Irskem už ztrácet na síle. Doufejme, že se situace z roku 1961 lety nebude opakovat.

Na závěr je vhodné zdůraznit, že zbytky hurikánů jsou v Evropě samozřejmě mnohem častější než výše uvedené případy, kdy tlakové níže měly prokazatelně ještě charakter tropické cyklóny (hurikánu), v takovýchto případech už ale došlo k přeměně na mimotropickou cyklónu před zásahem Evropy.

Trasy hurikánů
Obr. 5: Dráha hurikánu Debbie v srpnu/září 1961 , zdroj: Wikipadia


Obr. 6: Očekávaná dráha postupu hurikánu Ophelia v následujících 4 dnech