Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Jarní počasí dorazí v závěru příštího týdne

Dnes v 5:30 hodin ráno nastala jarní rovnodennost a začalo astronomické jaro. Slunce na své zdánlivé pouti po obloze dnes překročilo rovník a přechází na severní polokouli. Slunce je na obloze stejně vysoko jako na konci září. Teploty jsou ovšem výrazně nižší díky tomu, že okolní oceány nejsou po zimě prohřáté.

V počasí se dnešní příchod astronomického jara neprojevil. Nejvyšší denní teploty se dnes budou pohybovat jen kolem 8 °C a na obloze bude zataženo. Podobné teploty nás čekají také v příštím týdnu. Místy se navíc přidají přeháňky, které budou od středních poloh sněhové. V noci z pondělí na úterý a v úterý ráno se sněhové vločky mohou ukázat i v nižších polohách. Nijak vydatné srážky nás ovšem nečekají a spadne jen pár milimetrů srážek. Ve čtvrtek přeháňky postupně ustanou, ale teploty budou stále kolem 8 °C. Nad naše území bude proudit chladnější vzduch od severu. V pátek jeho příliv ovšem začne slábnout a proudění se změní na západní.

V pátek již nejvyšší denní teploty lehce překročí 10 °C. Na obloze bude ovšem stále hodně oblačnosti, která se začne protrhávat až o víkendu. Zároveň ještě více vzrostou teploty. Neděle bude podle současných předpokladů již vyloženě jarní. Na většině území bude slunečno s teplotami přes 15 °C. Jarní počasí se u nás udrží zřejmě i v příštím týdnu. Zima již definitivně skončí, i přesto ovšem v dubnu nelze vyloučit krátkodobější vpád chladného vzduchu a sněžení.

Počasí
Dnes začalo astronomické jaro. V počasí se jaro projeví o týden později. V následujících týdnech začne příroda kvést.