Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno a kromě východu často větrno

Jizerská padesátka v ohrožení kvůli počasí

Dnes sice v Krkonoších při přechodu okluzní fronty napadly 2 cm nového sněhu, ale celkově je současné počasí na horách velmi teplé a významnější sněžení se vyskytlo jen na začátku prosince. Na vrcholcích hor tak leží jen zmrzlý sníh. Nejvíce přírodního sněhu (28 cm) hlásí stanice ČHMÚ na Luční boudě v Krkonoších. Právě kvůli nepříznivému počasí je nyní ohrožen i start lyžařského závodu Jizerská padesátka. Většina běžeckých tratí Jizerské magistrály, kde se závod v termínu 10. až 12. ledna koná, je podle pořadatelů sice v tuto chvíli sjízdných, ovšem zdaleka nesplňují závodní podmínky.

V dalších dnech bude teplo
Předpověď počasí na další dny navíc není příliš optimistická a slibuje teploty na horách většinou kolem 4 °C a mrznout nebude příliš ani v noci. Dnes se opět obnovuje příliv teplého vzduchu z jihu. Zítra v hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) teploty překročí 5 °C. V neděli se sice ve vyšších hladinách atmosféry přechodně ochladí a večer může na horách i sněžit, ale příliš nového sněhu nenapadne. V pondělí navíc opět zesílí příliv teplého vzduchu a vydrží až do čtvrtka. Právě ve čtvrtek večer se podle současných numerických modelů začne ochlazovat a do hor dorazí sněžení, které ovšem zřejmě nebude dostatečně vydatné, aby přineslo potřebný sníh pro Jizerskou padesátku. Pro závod by podle pořadatelů bylo potřeba alespoň 10 cm nového sněhu. Situace s ochlazením a především množstvím srážek je ovšem zatím nejistá a bude se upřesňovat v dalších dnech. Rozhodnutí o konání závodu padne až 6. ledna, kdy už budou předpovědi o něco přesnější.

Naposledy závod zrušen v roce 2007
Závod kvůli počasí musel být zrušen naposledy v roce 2007, kdy v Česku také panovala velmi mírná zima. Od prvního ročníku Jizerské padesátky v roce 1968 museli pořadatelé kvůli počasí závod odvolat i v letech 1988, 1990 a 1998. V roce 1993 byl běh přesunut.

Jizerka
Jizerka dnes v poledne, teploty se pohybují kolem 1 °C, zítra se ovšem oteplí. Sněhu je nedostatek. Zdroj: ČHMÚ