Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, nejméně bude pršet na severu a severovýchodě

Jaké nás čeká počasí v létě?

Dne 1. června začíná meteorologické léto a tak se naskýtá otázka – jaké to letošní bude? Na červen vydal v sobotu předpověď Český hydrometeorologický ústav – podle ní by s největší pravděpodobností měl být teplejší, než je obvyklé (viz obr. 1). Velkou měrou by se o to měl zasloužit právě hned první červnový týden, který přinese snad i letošní první třicítku. Pokud jde o srážky (opět obr. 1), tam se zdá, že Medard si letos svoji dávku dešťů schová na později a nebo jiné roky či oblasti.

Následující týdny
Obr. 1: Předpověď pravděpodobnosti kategorie teplot (vlevo) a srážek (vpravo) pro červen 2015 podle ČHMÚ, zdroj: ČHMÚ

Podíváme-li se na předpovědní model britské povětrnostní služby, která vydává předpověď na celé léto, vyplývá z poslední (tedy květnové) prognózy zhruba 50-ti procentní šance na léto teplotně nadprůměrné a spíš zanedbatelná (tedy míň než 20procentní) šance na léto chladnější než dlouhodobý průměr. Zajímavé je, že podle této předpovědi čeká většinu evropského kontinentu spíš léto teplotně nadprůměrné (hlavně jihovýchod a severovýchod Evropy).

Léto počasí
Obr. 2: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro léto (obrázek nahoře ukazuje pravděpodobnost teplotně nadprůměrného, uprostřed teplotně průměrného a dole teplotně podprůměrného období červen až srpen 2015), zdroj: metoffice.gov.uk

Také nejčerstvější předpovědi (vycházejí z období 20. až 29. května 2015) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) předpokládají teplotně nadprůměrné letní měsíce. Vůči průměru nejteplejším měsícem by měl být červen (teplejší zhruba o 1 °C), červenec a srpen by měly mít odchylku podstatně menší. Trochu problematicky se u této předpovědi ale jeví fakt, že vypovídací schopnost předpovědi na červenec i na srpen mají očekávanou úspěšnost menší než 30 procent – jinými slovy, tyto údaje bychom měli brát s rezervou.

Léto počasí
Obr. 3: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé letní měsíce podle modelu CFS, zdroj: NOAA

Srážky jsou tradičně obtížněji prognostikovaným parametrem než teplota vzduchu. Britský model v podstatě počítá stejnou pravděpodobnost srážkově nadnormálního, normálního i podnormálního léta, tudíž moc vypovídající tyto výstupy nejsou. Měsíční předpovědi srážek amerického modelu CFS (obr. 5) počítají podobně jako ČHMÚ se sušším červnem a to poměrně výrazně. O něco málo sušší by měl být i srpen, zatímco červenec by neměl přinést výraznější odchylku srážek. Opět ale platí, že spolehlivost předpovědí srážek je poměrně malá.

Celkově tedy současné modely naznačují spíš šanci na teplejší léto, zejména v červnu, který by současně měl přinést citelně méně srážek, než se v tomto měsíci, proslulým Medardem, obvykle stává. U srážek je ale třeba zdůraznit i fakt, že v létě často prší v bouřkách a přeháňkách, kdy lokální úhrny srážek jsou často velmi proměnlivé – například v určitém místě může za měsíc spadnout přes 100 milimetrů, o pár kilometrů dál to ale nemusí být ani 20.