Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Chystá se k nám další dávka saharského prachu

Vlna teplého počasí během první poloviny tohoto týdne s sebou přinesla i poměrně vysoké množství prachu ve vzduchu. Výsledkem byla zhoršená dohlednost, zakalené nebe a do žluta zbarvené slunce. Důvodem byl hlavně prach, který se do střední Evropy dostal ze severní Afriky, přesněji z části Alžírska a Tuniska. Ve středu ráno to poznali i řidiči na kapotách svých aut v podobě nepříjemného žlutého povlaku a skvrn a to tam, kde se vyskytl déšť na studené frontě. Ten totiž část tohoto prachu ze vzduchu vymyl.

Tím to ale nekončí, přelom pracovního týdne a začátek víkendu přinese další dávku prachu nad střední Evropu. Přes severní Afriku totiž dnes postupuje další tlaková níže spojená se silným větrem (30 až 60 km/h, což ke zvíření prachu bohatě stačí). Fouká především na její přední straně. Zejména v oblasti Tuniska a Libye se tak do vzduchu dostává další výrazné množství prachu ze Sahary. Ten bude v poměrně silném výškovém proudění unášen na sever a to až do střední i východní Evropy. Podle předpovědního modelu SKIRON, který počítá univerzita v řeckých Aténách, by maximální množství prachu nad Českou republikou mělo být v pátek během dne a to hlavně na východě území – i přes 2500 miligramů na metr čtvereční (obr. 1), tedy poměrně vysoké hodnoty. Prach by měl nad střední Evropou vydržet i v sobotu, ale bude ho už o něco méně.

Množství prachu ve vzduchu
Obr. 1: Výpočet množství prachu ve vzduchu (v miligramech na metr čtvereční) pro páteční odpoledne, 14:00 SELČ, zdroj: Forecast.uoa.gr

Zajímavé bude spojení této situace se srážkami, které právě v pátek a v sobotu přinese zvlněná studená fronta. Srážky by měly být poměrně vydatné, hlavně ve východní polovině Česka (předpověď srážek). To znamená, že tento déšť na své cestě k zemi bude vymývat saharský prach ze vzduchu. Řecký model počítá i tzv. mokrou depozici, tj. kolik prachu by se mělo dostat na zem právě srážkami – nejvyšších hodnot by mělo být dosaženo v pátek – sice spíše nad Slovenskem, kde by to měl být až 1 gram na metr čtvereční za 6 hodin (obr. 3), ale vzhledem k určité nejistotě výpočtu srážek na zvlněných studených frontách počítejme s tím, že i na východní Moravě a východě Slezska se v dešťových kapkách prach zřejmě objeví. Může to přechodně vést až k načervenalému nebo nažloutlému zbarvení kapek, než se prach ze vzduchu vymyje.

Množství prachu ve vzduchu
Obr. 2: Výpočet tzv. mokré depozice - prachu vymytého ze vzduchu srážkami (v miligramech na metr čtvereční) za páteční odpoledne (od 14:00 do 20:00 SELČ), zdroj: Forecast.uoa.gr

Vzhledem k trvání trvalých srážek až do nedělního dne se ale zřejmě řidiči na Moravě a ve Slezsku nemusejí příliš obávat špinavých aut – pršet by totiž mělo i poté, co prach bude ze vzduch vymyt, a kapičky už budou propadávat víceméně čistým vzduchem.

Dodejme, že hlavně na východě Česka povede prach ze Sahary i ke snížení dohlednosti a zakalení slunce (tedy pokud se oblaky zvlněné studené fronty vůbec protrhají). To je dobře patrné i ze značného zvýšení tzv. optické tloušťky aerosolů, která charakterizuje míru zeslabení slunečních paprsků vlivem výskytu aerosolů ve vzduchu (obr. 4).

Množství prachu ve vzduchu
Obr. 3: Předpověď optické tloušťky aerosolů pro vlnovou délku světla 550 nanometrů pro pátek, 14:00 SELČ, zdroj: Forecast.uoa.gr