Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V příštím týdnu se ochladí, rekordní teploty skončí

Současné počasí je na toto období mimořádně teplé. Běžně se u nás takové teploty vyskytují až v květnu. Nejvyšší teplota v tomto týdnu byla naměřena v pátek ve Staňkově v Plzeňském kraji, kde na stanici ČHMÚ bylo 24,1 °C. Teploty překonávají dlouholeté teplotní rekordy, ale letní den se u nás zatím nevyskytl (teplota vystoupí na 25 °C). Letní den již ovšem zaznamenali v Německu. V sousedním Bavorsku bylo v pátek až 25,6 °C. Střední Evropa v tomto týdnu patří k nejteplejším oblastem Evropy.

Nadprůměrně vysoké teploty budou pokračovat i dnes. Odpoledne naměříme většinou 17 °C až 21 °C, na východě až 23 °C. V Čechách se již ovšem místy objeví přeháňky nebo bouřky. Počasí u nás začíná ovlivňovat zvlněná studená fronta. Její přechod bude ovšem pozvolný a navíc se bude rozpadat. Zítra se tak citelně ochladí v Čechách, zatímco na Moravě a ve Slezsku se stále teploty dostanou i k 20 °C. V Čechách se teploty budou pohybovat většinou mezi 12 °C až 16 °C. Na začátek dubna se jedná o průměrné hodnoty. Na obloze převládne oblačno až zataženo, na východě i polojasno. K tomu se místy vyskytnou přeháňky nebo občasný déšť, na východě ojediněle i bouřky. V úterý se nejvyšší denní teploty ustálí mezi 14 °C až 18 °C, na východě až 19 °C. Přeháňky se objeví hlavně v západní polovině Čech.

Další studená fronta přes naše území přejde ve středu. Na většině území se tak vyskytnou přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 °C až 15 °C, na východě až na 17 °C. Ve čtvrtek již po přechodu fronty teploty zůstanou na celém území jen mezi 7 °C až 11 °C. Na horách se mohou objevit i sněhové přeháňky. O víkendu se zřejmě opět vyjasní a teploty se dostanou na 15 °C. Předpovědi na závěr týdne se ještě budou upřesňovat. Před námi je návrat k běžnému počasí pro toto období.

Počasí
Období rekordně vysokých teplot v příštím týdnu skončí a teploty se vrátí k běžným hodnotám