Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Mimořádný prosinec, ve Španělsku i 27 °C

Letošní prosinec je v celé Evropě teplotně výrazně nadprůměrný. Nejen u nás, ale nad celým kontinentem jsou zatím teploty o přibližně 5 °C vyšší, než je obvyklé. Nadprůměrně teplé počasí má navíc pokračovat i v dalších dnech a prosinec se tak zřejmě stane teplotně nejextrémnějším měsícem v letošním roce. Například srpnová vlna veder zasáhla jen střední Evropu. V Rusku nebo Španělsku tehdy byly teploty průměrné. V současné době ovšem teplotně průměrnou oblast v Evropě nenajdeme. V příštím týdnu se výraznější mrazy vyskytnou jen na severu Skandinávie a na východě evropské části Ruska.

Nejvyšší teploty v těchto dnech hlásí jih Španělska. Ve středu na stanici ve městě El Ejido v regionu Andalusie teplota vystoupila na rekordních 27,2 °C. Letní den s teplotami nad 25 °C ve Španělsku zaznamenaly i další tři stanice. Mimořádně vysoké teploty včera hlásil také jihozápad Francie, kde na několika stanicích teplota překročila 20 °C. Vysoké teploty zaznamenala i Paříž, kde bylo 17 °C. V Německu se na většině stanic teplota včera pohybovala mezi 11 °C až 15 °C, což jsou běžné teploty pro duben.

V dalších dnech budou vysoké teploty v Evropě pokračovat a na řadě míst překonají opět teplotní rekordy.

Tip: Numerický model - předpověď teploty v Evropě

Počasí
Odpolední teploty v Evropě v pondělí 21. prosinec - mrznout nebude ani v Rusku. Teploty v Evropě budou stále mimořádně nadprůměrné.