Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Původem arktický vzduch přinese silné mrazy

Do střední Evropy začíná zesilovat příliv chladného vzduchu ze severu Evropy. V následujících dnech se tak bude ochlazovat. Do Česka se totiž dostane původem arktický vzduch, který přinese celodenní mrazy. Teploty budou klesat postupně. Zítra ráno se budou pohybovat mezi -5 °C až -1 °C, odpoledne vystoupí na -3 °C až 1 °C. V noci ze soboty na neděli již budou noční teploty rozmanitější. Ochlazování bude pokračovat a navíc se na východě území místy vyjasní. Noční teploty tak budou v rozmezí mezi -7 °C až -3 °C, při vyjasnění klesnou i lehce pod -10 °C. Během dne se oteplí nejvýše na -5 °C až -1 °C a na celém území zaznamenáme ledový den (teplota celý den zůstane pod bodem mrazu). Sněžení se o víkendu vyskytne především na horách a v západní polovině Čech.

Příští týden začne silnými mrazy. V pondělí ráno se teploty budou pohybovat mezi -10 °C až -6 °C. V místech, kde se vyjasní, klesnou až na -14 °C. Sílu mrazů ovlivní i přítomnost sněhové pokrývky. V pondělí během dne se na celém území teploty ustálí mezi mrazivými -7 °C až -3 °C. Na obloze k tomu bude zpočátku oblačno až zataženo, postupně i skoro jasno. Nejchladnější z celého týdne bude zřejmě noc z pondělí na úterý, kdy budou nejpříznivější podmínky pro silné radiační ochlazování (malá oblačnost a slabý vítr). Teploty v takovém případě i ve větších městech mohou klesnout k -15 °C. V horských údolích (zejména na Šumavě) rtuť teploměru klesne i pod -25 °C. Po delší době nás čekají tuhé mrazy. Během dne se potom očekávají teploty kolem -6 °C. V druhé polovině týdne budou mrazy zřejmě pozvolna slábnout, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na příští týden

Mrazy
Při vyjasnění budou v příštím týdnu teploty klesat hluboko pod -10 °C, v horských údolích se očekávají teploty i pod -25 °C