Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Teploty opět poklesnou pod mrazivých -15 °C

Do Česka se pozvolna vrací silné mrazy. Již dnes ráno na Moravě teplota na řadě míst klesla pod -10 °C. I v nížinatých oblastech na jižní Moravě se teplota přiblížila k -15 °C, což byly jedny z nejnižších teplot zaznamenaných dnes u nás. Podobně chladno bylo jen v mrazových kotlinách na Šumavě. Nízké teploty se na Moravě vyskytly v důsledku nočního vyjasnění a utišení větru. V dalších dnech se ovšem na Moravě a ve Slezsku rozfouká čerstvý vítr a teploty již v noci nebudou tak výrazně klesat. Zítra i ve středu ráno se zde budou pohybovat kolem -8 °C. Podobné teploty se zítra ráno očekávají také v Čechách. Středeční ráno již bude v Čechách chladnější než na Moravě. Teploty se budou pohybovat většinou kolem -10 °C, při déletrvajícím vyjasnění mohou klesnout až k -15 °C.

Nejsilnější mrazy se očekávají ve druhé polovině týdne (od čtvrtka). Na většině území se v noci ze středy na čtvrtek vyjasní a utiší vítr. Noční teploty poklesnou na -12 °C až -16 °C, v mrazových údolích ojediněle k -20 °C. Jen v místech, kde se vyskytne nízká oblačnost nebo bude vát vítr, teploty zůstanou kolem -10 °C. Podobné teploty nás čekají také v pátek ráno.

Před námi jsou tak poměrně silné mrazy. Tak chladné počasí jako na začátku ledna nás ovšem nečeká. Tehdy na mnohých místech na východě území zůstaly celý den teploty pod -10 °C a vyskytoval se arktický den i mimo horské polohy. V tomto týdnu se výskyt arktických dnů mimo horské polohy neočekává (neproudí k nám tak chladný vzduch).

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Teploty
Teploty ve čtvrtek ráno podle modelu GFS - teploty v Česku opět na řadě míst klesnou pod -15 °C. Přesné rozložení teplot ovšem ovlivní výskyt oblačnosti a větru. Předpověď ranních minim se tak ještě bude upřesňovat. Lokální výskyt silných mrazů je ovšem již jistý.