Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Česko pokryl sníh, teď přijdou silné mrazy

V uplynulých dnech se u nás vyskytlo i vydatné sněžení. Množství nového sněhu se ovšem značně liší v závislosti na nadmořské výšce. Množství nového sněhu se tak pohybuje od 0 až po přibližně 50 cm sněhu. Bez sněhu zůstávají nížiny na jižní Moravě. Na zbytku území alespoň 1 cm sněhu leží. Ostrava i Brno hlásí kolem 2 cm sněhu, Praha od 1 do 5 cm, České Budějovice kolem 3 cm a Plzeň 6 cm sněhu. Z větších měst je v nižších polohách nejvíce sněhu v Hradci Králové (13 cm) a Ústí nad Labem (16 cm). Města ve středních polohách hlásí i přes 20 cm sněhu (např. Karlovy Vary nebo Liberec). Z horských poloh nejvíce sněhu připadlo v Krkonoších, Jizerských horách a Krušných horách. V Krkonoších napadlo kolem 50 cm sněhu, v Krušných horách od 20 do 40 cm sněhu. Nejméně sněhu připadlo na Šumavě, kde to bylo většinou jen 10 cm. Sníh bude na horách přibývat i v příštím týdnu. Obleva na horách je zatím v nedohlednu. Množství sněhu tak po delší době bude odpovídat obvyklým lednovým hodnotám (již nyní některé lokality hlásí průměrné množství sněhu, podprůměrné množství je stále především na Šumavě).

Dnes k nám začíná proudit původem arktický vzduch ze severu. Nejvyšší denní teploty tak již zůstanou celý den pod bodem mrazu, dnes většinou mezi -5 °C až -1 °C. V noci na zítřek se ochladí ještě více. Teploty klesnou na -8 °C až -12 °C, ojediněle (při vyjasnění) i k -15 °C. Zítra během dne potom teploty zůstanou mezi -9 °C až -5 °C. Nejchladnější bude sobotní ráno, kdy teploty poklesnou na -10 °C až -15 °C, ojediněle až na -20 °C (a to i mimo horské polohy). V neděli mrazy začnou slábnout. V Čechách se přes den teploty dostanou k -1 °C. V příštím týdnu se již teploty vrátí k průměrným lednovým hodnotám. Denní maxima se většinou budou pohybovat lehce nad bodem mrazu. K tomu přes naše území budou přecházet jednotlivé frontální systémy. Připadne tak další sníh, jen v nižších polohách se přechodně může vyskytnout déšť.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď počasí na další dny

Teploty
Teploty v sobotu ráno podle modelu GFS - sobotní ráno bude nejchladnější v tomto týdnu, teploty klesnou na -10 °C až -15 °C, ojediněle i na -20 °C. V horských údolích na Šumavě dokonce nelze vyloučit dosažení -30 °C.

Počasí
Snímek zachycuje zcela zapadané auto ve Špindlerově Mlýně včera odpoledne, zaslala: Gabriela Švorcová

Počasí
Snímek ze včerejšího odpoledne z obce Poniklá na Semilsku, kde napadlo kolem 50 cm sněhu, zaslal: Jakub Harcuba