Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

V Česku se rozfouká silný vítr

Před námi je hodně větrné období. Již dnes se rozfoukal čerstvý západní vítr s nárazy kolem 50 km/h. Žádné komplikace vítr zatím nezpůsobuje. Zítra ovšem ještě více nabere na síle. V nárazech během dne dosáhne rychlosti až 80 km/h, ve vyšších polohách až 90 km/h. Takto silný vítr již může způsobit lámání větví, ojediněle i pád stromů. Je vhodné zabezpečit volně uložené lehké předměty. Před silným větrem v neděli varuje také Český hydrometeorologický ústav. Nejsilnější bude vítr na hřebenech hor v Čechách (zejména v Krušných horách), kde v nárazech přesáhne rychlost i 100 km/h. Vítr zde nabere až sílu vichřice. Nejslabší vítr se naopak očekává na východě Moravy. V pondělí vítr zeslábne, ale stále bude poměrně čerstvý s nárazy do 50 km/h. Zároveň se k nám obnoví příliv teplého vzduchu a navíc ustane i déšť. Teploty tak vystoupí na 12 °C až 16 °C. Na řadě míst překonají teplotní rekordy (ty se pohybují většinou kolem 15 °C). Na polovinu listopadu se bude jednat o výrazně nadprůměrné teploty.

Tip: Numerický model - předpověď rychlosti větru v nárazech na numerickém modelu

Vítr s nárazy do 50 km/h u nás bude vát také v úterý. Na síle vítr opět nabere ve středu, kdy dosáhne podobných rychlostí jako zítra (v neděli). Větrné budou i další dny. Předpověď na druhou polovinu příštího týden a především síla větru se ještě bude upřesňovat. Zcela určitě nás ovšem čeká větrné počasí a hrozí i vznik škod v souvislosti s větrem. V samotném závěru příštího týdny by se mělo také ochladit.

Silný vítr
Předpověď rychlosti větru v nárazech zítra po poledni - nejsilnější vítr se očekává v Krušných horách (na hřebenech přes 100 km/h), ale i v nižších polohách dosáhne rychlosti až 80 km/h