Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Pozor na silný vítr a námrazu

V dalších dnech nás nečeká poklidné počasí. Dnes totiž začíná zesilovat čerstvý jihovýchodní vítr. Slabý vítr zůstane jen na západě Čech. Nejsilnější nárazy větru se vyskytnou zítra a v sobotu na Českomoravské vrchovině a ve vyšších polohách na severu a severovýchodě našeho území. Rychlost větru se v nárazech bude pohybovat od 70 do 110 km/h, na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd dosáhnou rychlosti kolem 125 km/h. Na Sněžce se mohou objevit nárazy větru přes 150 km/h. Z horských poloh zůstane slabý vítr jen na Šumavě.

Hrozí silná námraza
Nebezpečí škod po silném větru zvýší tvorba námrazy ve vyšších polohách (přibližně od 600 m n. m.). Nejvíce problémů se očekává na Českomoravské vrchovině, kde se již nyní vytvořila ve vyšších polohách několik centimetrů silná námraza, která bude dnes a zítra ještě sílit. Silná námraza může v kombinaci se silným větrem lámat větve stromů, ohýbat stožáry a poničit dráty elektrického vedení.

Před počasím varuje Český hydrometeorologický ústav
Nebezpečí silného větru a tvorby námrazy pomine v neděli. Před silným větrem, tvorbou námrazy a ojediněle i ledovkou varuje také Český hydrometeorologický ústav. Upozornění s vysokým stupněm nebezpečí na silný vítr platí pro vysokohorské polohy Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. S nižším stupněm nebezpečí platí pro celý kraj Vysočina a vyšší polohy (od 600 m n. m.) krajů Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského. Upozornění na tvorbu silné námrazy platí s vysokým stupněm nebezpečí pro celou Českou republiku od 600 m n. m. (nejvíce se ovšem bude tvořit v kraji Vysočina).

Naposledy se v Česku tvořila silná námraza před Vánocemi (Vysočinu pokryla silná námraza, 20.12.2013).

Námraza
Silná námraza v obci Studnice (784 m n. m.) na Vysočině dne 19.12.2013 - nyní se námraza vrací, tentokrát ovšem situaci ještě zkomplikuje silný vítr, zvětšit, autor: Horal