Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Slunce bude opalovat, je málo ozonu

Dnes se v České republice po několika dnech protrhá oblačnost a na většině území převládne slunečno. Slunečních paprsků se dočkáme také v dalších dnech, ačkoliv o víkendu se již začne tvořit především kupovitá a vysoká oblačnost. V současné době je ovšem v atmosféře silně až extrémně podprůměrné množství ozonu. Právě v dubnu množství ozonu v atmosféře velmi kolísá od vysokých až k nízkým hodnotám. Podle solární a ozonové observatoře v Hradci Králové je ozonová vrstva nyní zeslabena až o 19 %. Intenzita UV záření tak roste na poměrně vysoké hodnoty, které jsou typické spíše pro květen. V poledních hodinách bude UV index dosahovat hodnot 4 až 5, na horách i 6. Po zimě navíc není lidský organismus na vyšší dávky UV záření zvyklý a s adaptací je dobré začít zvolna. Při delším pobytu na přímém slunci je tak doporučeno používat ochranné prostředky (opalovací krém s ochranným faktorem alespoň 15, sluneční brýle a pokrývku hlavy).

Rozsah UV index Informace
0–2 Nízký Nízké nebezpečí spálení (použití slunečních brýlí)
3–5 Střední Mírné riziko spálení (použití slunečních brýlí a pokrývky hlavy)
6–7 Vysoký Vysoké riziko spálení (již nutnost použití opalovacích krémů)
8–10 Velmi vysoký Velmi vysoké riziko spálení (nezůstávat na slunci příliš dlouho)
11+ Extrémní Extrémní riziko spálení (spálení pokožky již během 10 minut)

Tabulka znázorňuje rozdělení UV - indexu. Jedná se o bezrozměrnou veličinu, která vyjadřuje efekt ultrafialového záření na lidské zdraví. Čím vyšších hodnot dosahuje, tím větší pozornost bychom měli věnovat ochraně naší pokožky. Od hodnot 6 je vhodné používat opalovací krémy (SPF 30+). Nejvyšších hodnot dosahuje v poledne.

UV index je v Česku měřen v Hradci Králové, na Labské boudě, v Košeticích a Kuchařovicích. Aktuální hodnoty naleznete na stránce Ozonové a UV-B zpravodajství pro veřejnost.