Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Počasí přinese husté sněžení, silný vítr i bouřky

Dnes odpoledne přes naše území začne přecházet od západu střed tlakové níže. Vydatně se tak rozprší, na horách již bude sněžit. Po jejím přechodu k nám v dalších dnech zesílí příliv chladného vzduchu. Pronikne k nám původem arktický vzduch ze severu Evropy. Na druhou polovinu dubna bude jeho příliv velmi výrazný. Studený vzduch se rozlije téměř do celé Evropy a z toho důvodu u nás chladné počasí vydrží i několik dní. Dnes nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 °C až 10 °C, na jihovýchodě až na 11 °C.

Zítřejší počasí již bude vyloženě zimní. Ráno se teploty budou pohybovat mezi 3 °C až -1 °C. Během dne se oteplí jen na 4 °C až 8 °C, na jihovýchodě až na 9 °C. Na většině území se budou vyskytovat sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, v polohách pod 400 m se objeví i srážky smíšené nebo dešťové. Zejména v Čechách se ojediněle vyskytnou sněhové bouřky. Podobné počasí nás čeká také ve středu (bouřky již ale nehrozí). Bude ovšem v průměru ještě o 2 °C chladněji. Ráno se teploty budou pohybovat mezi -2 °C až 2 °C a během dne se oteplí jen na 2 °C až 6 °C. Na horách bude sněžení vydatnější. Do středečního večera připadne na horách i přes 20 cm sněhu. Přechodně se souvislá sněhová pokrývka ovšem může vytvořit i mimo horské polohy.

Návrat zimního počasí doprovodí i silný vítr. Zítra nárazy nepřesáhnou většinou 50 km/h, ale ve středu vítr nabere na síle. V Čechách se budou nárazy větru pohybovat kolem 60 km/h, na Moravě a ve Slezsku až 80 km/h. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky, postupně i závěje. Vítr také významně sníží pocitovou teplotu.

Ve čtvrtek sněžení většinou ustane a zesílí noční mrazy. Ráno se teploty budou pohybovat na většině území pod bodem mrazu, většinou mezi 0 °C až -4 °C. Nejchladnější bude noc ze čtvrtka na pátek, kdy se na celém území vyjasní a utiší vítr. Teploty klesnou na -1 °C až -5 °C. V horských údolích se očekávají teploty i pod -10 °C. Takové mrazy se již blíží rekordním minimům zaznamenaných v tomto období. Mrazy mohou vážně poškodit úrodu.

Tip: Numerický model - předpověď teploty a srážek na numerickém modelu

Teploty
Nejchladnějěí z celého týdne bude zřejmě páteční ráno, kdy teploty klesnou na -1 °C až -5 °C (v 5 cm při zemi bude ještě chladněji). Především na Šumavě v horských údolích se mohou objevit i teploty hluboko pod -10 °C.