Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Sněžení nás čeká i v dalších dnech

Přes Česko dnes ráno a dopoledne přecházela teplá fronta. Před ní k nám proudil chladný vzduch. Navíc díky nočnímu vyjasnění na většině území teploty klesly k bodu mrazu. Při přechodu fronty tak na mnohých místech sněžilo. Srážkové úhrny se pohybovaly od 5 do 15 mm za 6 hodin. Nejvíce srážek spadlo na severu Čech. Husté sněžení způsobilo řadu dopravních nehod. Na řadě míst napadlo od poprašku až po 15 cm sněhu, a to i v nížinách. Nový Bor v Libereckém kraji v nadmořské výšce 365 m hlásil dopoledne kolem 10 cm sněhu. Podobné množství sněhu bylo také v Liberci nebo Jablonci nad Nisou. Pár centimetrů sněhu napadlo i v Brně. V následujících hodinách ovšem sníh opět velmi rychle roztaje. Přechodně k nám totiž proudí teplý vzduch, který večer opět vystřídá příliv chladného vzduchu od severozápadu.

Čtvrteční ráno sněhobílé
V dalších dnech se u nás bude sněžení stále vyskytovat. V noci se přeháňky objeví především na horách. O poznání častější budou během zítřejšího dne. Sněhové budou většinou ve všech polohách. Ojediněle hrozí také bouřky a vyskytnout se může i tzv. bílá tma, při níž se viditelnost vlivem hustého sněžení sníží na pár metrů a vane silný nárazový vítr. Opatrní musí být především řidiči na silnicích. Vítr sice již bude slabší než dnes, ale i přesto v nárazech dosáhne rychlosti až 90 km/h. Sněžení bude pokračovat také během noci na čtvrtek. Čtvrteční ráno bude na řadě míst sněhobílé a hrozí opět citelné problémy v dopravě.

Tip: Počasí u vás - dejte nám vědět, jaké je u vás počasí.

Počasí
Nový Bor v Libereckém kraji dnes dopoledne - sníh napadl i v nižších polohách, se sněžením musíme počítat také v dalších dnech, autor: Jitka Černohorská