Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Tlaková níže Melli aneb žene se vydatné sněžení a silný vítr

Do Česka se žene frontální systém spojený s tlakovou níží Melli. Díky němu bude vydatně sněžit a rozfouká se silný vítr. Již krátce po půlnoci začne v Čechách od západu trvale a na horách i vydatně sněžit. Zároveň zesílí i jihozápadní vítr. V nárazech dosáhne rychlosti až 90 km/h, na horách až 110 km/h. Díky němu a sněžení se budou od středních poloh tvořit sněhové jazyky na horách i závěje. Nejvíce sněhu připadne na Šumavě a to téměř půl metru. Před silným sněžením, větrem, sněhovými jazyky a závěji upozorňuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro všechny kraje kromě Jihomoravského.

Upozornění

Přes naše území bude postupovat dále k východu frontální systém. Krátce po půlnoci začne sněžit v Čechách, ráno i na Moravě a ve Slezsku. Ráno a dopoledne bude sněžení v polohách pod 400 m přecházet v déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí s tvorbou náledí. Během dne bude sněžení přecházet v déšť v polohách pod 600 m.

Jihozápadní vítr bude po půlnoci v Čechách, ráno i na Moravě a ve Slezsku zesilovat na 7 až 11 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (až 90 km/h), na hřebenech hor až 30 m/s (108 km/h). K večeru začne vítr slábnout. V polohách nad 600 m se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Silné sněžení se bude místy vyskytovat v polohách nad 700 m nad mořem, na horách může místy napadnout kolem 20 cm, na Šumavě 30 až 40 cm nového sněhu.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
Při cestování sledovat zpravodajství Zelené vlny a počítat s prodloužením doby jízdy. Nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.
Na horách sledovat informace horské služby a dodržovat jejich pokyny. Pro omezení škod na majetku zabezpečit lehčí věci, ukotvit stavební jeřáby apod.
Omezit pohyb poblíž vyšších a starších budov a v blízkosti větších stromů.

Zdroj: ČHMÚ