Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Nejvydatnější jarní sněžení od roku 1996

Zejména severovýchod Česka dnes zasypává nezvyklé množství sněhu. Na mnohých místech již napadlo přes 25 cm sněhu a stále sněží. Je takto vydatné sněžení na jaře extrémní? Z krátkodobých pozorování se jedná o výjimečnou situaci, ale při prozkoumání dlouhodobějších záznamů není jediné.

Vydatné sněžení na začátku dubna 1996
Podobná situace jako dnes se v Česku vyskytla v roce 1996, kdy na začátku dubna v Ostravě napadlo kolem 30 cm sněhu. Navíc se trvalé sněžení vyskytlo i v Čechách. V Praze a v Plzni napadlo kolem 5 cm sněhu. Počasí nad naším územím ovlivnila tlaková níže ze Středozemního moře. Další sněžení nás tehdy zasáhlo 15. dubna. Vydatné jarní sněžení se v Ostravě vyskytlo také v roce 1993, kdy na konci března napadlo 27 cm sněhu. V žádném z těchto roků ovšem nepřipadly Velikonoce právě na zasněžené dny, jako je tomu letos.

Nejvydatněji sněžilo v prosinci 2005
Vůbec nejvydatnější sněžení na severovýchodě našeho území bylo pozorováno v prosinci roku 2005. V Ostravě 30. prosince napadlo až 42 cm sněhu za jeden den. Na mnohých místech musela být vyhlášena sněhová kalamita.

Naopak na podzim nejvíce sněžilo 30. listopadu v roce 1973, kdy v Ostravě napadlo 30 cm sněhu.

Tip: Archiv počasí - podrobné záznamy o počasí v historii

Počasí
Sněhová pokrývka v Ostravě v dubnu roku 1996 - 3. dubna zde leželo až 30 cm mokrého sněhu