Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Mokrý sníh láme stromy, napadlo i přes 10 cm

Nad naším územím se stále vlní studená fronta. Ve středu ráno se sněhová pokrývka kolem 5 cm tvořila ve středních a vyšších polohách na západě Čech. Sněžení se ovšem vyskytlo i v nižších polohách, například v Plzni. Včera ráno se naopak sněžení vyskytlo na severovýchodě území. Dopoledne sněžilo například v Ostravě. Nejvydatnější sněžení se u nás ovšem vyskytlo v noci na dnešek. Sníh napadl hlavně na jihu Čech, Vysočině, v Pardubickém kraji a v Jeseníkách. Nejvíce nového sněhu hlásí Šerák, kde od včerejšího do dnešního rána napadlo 18 cm sněhu. Na šumavském Churáňově napadlo kolem 12 cm sněhu. Ve středních polohách napadlo v uvedených oblastech většinou od 3 do 10 cm sněhu. Sněhový poprašek se ovšem vyskytl i v nižších polohách, například v Českých Budějovicích nebo v Holicích nedaleko Pardubic.

Sníh je ovšem velmi mokrý. Padá při teplotách lehce nad bodem mrazu. Na řadě míst tak způsobuje vážné komplikace v podobě popadaných stromů. Na jihu Čech musely být kvůli popadaným stromům uzavřeny desítky silnic a železničních tratí. Tisíce domácností jsou také bez proudu. Nejhorší situace je na Českokrumlovsku.

V Moravskoslezském a Zlínském kraji v důsledků dešťů stoupají hladiny řek hlavně v povodí Bečvy, Odry, Ostravice a Olše. Dosahovány jsou 1. SPA, na menších tocích i 2. SPA. Během dne budou hladiny vodních toků ještě stoupat, kulminace se podle ČHMÚ očekává během odpoledních a večerních hodin. V ojedinělých případech nelze vyloučit i krátkodobé dosažení 3. SPA. V noci na zítřek srážky ustanou a situace se bude rychle zlepšovat.

Sníh
Světlá Hora na Bruntálsku (620 m n. m.) - napadlo zde kolem 5 cm mokrého sněhu, zaslal Slunečník

Sníh
Janova Ves v okrese Český Krumlov (720 m n. m.) - napadlo zde až kolem 10 cm sněhu. V důsledků popadaných stromů je oblast bez proudu, zaslal Divoch Novohradský

Sníh
Holice nedaleko Pardubic (264 m n. m.) - sníh napadl i v nížinách, zaslal cewr

Sníh
Nový sníh od včerejšího do dnešního rána, zdroj: ČHMÚ