Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Na celém území leží sníh, v Brdech připadlo až 13 cm

V této zimní sezóně poprvé na celém území leží sníh. Na některých místech se sice jedná jen o slabý poprašek sněhu, ale i tak je sněhová pokrývka na celém území v posledních letech spíše ojedinělá. Po přechodu okluzní fronty se především v západní polovině Čech utvořila souvislá sněhová pokrývka o výšce několika centimetrů, a to i v nížinách. Několik centimetrů sněhu napadlo také na jihozápadě Moravy. Nejvíce sněžilo podle ČHMÚ v obci Bezděkov pod Třemšínem v Brdech, kde napadlo až 13 cm sněhu. Kolem 10 cm sněhu napadlo v Šindelové v Krušných horách. Obec Sedlec západně od Brna hlásí až 9 cm sněhu. Výraznější sněhové pokrývky se dočkala i větší města. Nejvíce sněžilo v Plzni, kde napadlo 7 cm sněhu. Tolik sněhu zde za celý minulý rok neleželo. Zajímavostí je i to, že je v Plzni více sněhu než v Peci pod Sněžkou nebo na Lysé hoře, kde leží jen 2 cm sněhu. Kolem 5 cm sněhu hlásí Brno a 3 cm sněhu Praha. V Pardubicích nebo Hradci Králové leží do 1 cm sněhu. Právě v této oblasti sněžilo včera nejméně.

V dalších dnech už sněhu příliš nepřipadne, naopak bude především v Čechách ubývat. Začíná se k nám totiž dostávat teplejší vzduch od západu, a to i ve vyšších vrstvách atmosféry (oteplení se tak projevuje i na horách). Na západě Čech dnes teploty vystoupí až na 2 °C. Mrazy se udrží především na Moravě a ve Slezsku, kde teploty zůstanou mezi -5 °C až -1 °C. Ojediněle se v Čechách může vyskytnout mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Zítra během dne bude opět tepleji v Čechách, kde se v západní polovině dostanou teploty až ke 3 °C. Na Moravě a ve Slezsku se stále udrží celodenní mrazy. Nad nulu se teploty na východě našeho území zřejmě dostanou až v pátek.

Sněhová mapa - aktuální výška sněhové pokrývky v České republice

Sníh
Celková sněhová pokrývka v cm dnes ráno na synoptických meteorologických stanicích na našem území - všechny stanice hlásí alespoň slabou sněhovou pokrývku, zdroj: ČHMÚ