Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Na horách napadne i přes čtvrt metru sněhu

Hory se po létě dočkají první výraznější sněhové pokrývky. Přes naše území budou v následujících hodinách přecházet jednotlivé frontální systémy, které přinesou vydatnější srážky především na severní a severovýchodní hory. Na Šumavě se naopak srážek očekává jen velmi málo. První srážky k nám dorazí dnes večer a zpočátku budou většinou sněhové, v polohách pod 400 m se objeví i srážky smíšené nebo dešťové. V průběhu zítřejšího dne se ovšem hranice sněžení přesune až do poloh kolem 700 m. Srážky zítra během dne se očekávají především v severovýchodní polovině území. Naopak na jihozápadě se objeví jen ojediněle. Ustávat budou srážky až v pátek během dne od severovýchodu.

Vzhledem k tomu, že se očekává sněžení, se bude tvořit i sněhová pokrývka. Zítra ráno se přechodně objeví i v nižších polohách, a to zejména v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V těchto krajích může napadnou až 5 cm sněhu. V ostatních krajích se v nižších polohách objeví většinou jen poprašek sněhu nebo se vůbec sněhová pokrývka nevytvoří. Během zítřejšího dne vlivem oteplení sníh ovšem roztaje. O poznání jiná situace se očekává na horách. Sněžení zde vydrží po celou dobu a srážky budou zejména na návětrných stranách hor i vydatnější. Do pátečního rána napadne na horách kromě Šumavy od 15 do 25 cm sněhu. V Krkonoších, Jizerských horách a Beskydech se ve vyšších polohách očekává i přes 30 cm nového sněhu.

Zároveň u nás začne během noci na zítřek zesilovat čerstvý západní až severozápadní vítr. Zítra se očekávají nárazy větru 50 až 70 km/h, na horách i přes 90 km/h. Nejsilnější nárazy větru se vyskytnou v noci ze čtvrtka na pátek při přechodu studené fronty, kdy lokálně i v nižších polohách mohou přesáhnout 70 km/h. Takové nárazy větru již mohou způsobit škody. Na horách se budou tvořit i sněhové jazyky nebo závěje. Cesty do hor tak budou jen obtížně sjízdné.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď počasí na další dny

Sníh
Hory na severu a severovýchodě území se dočkají první výraznější sněhové pokrývky po létě, zdroj: Flickr