Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Do Česka po delší době dorazily srážky

Po dlouhé době do Česka zavítal výraznější déšť. Včera přinesl vláhu trvalejší déšť při přechodu studené fronty a po jejím přechodu přeháňky (ojediněle se vyskytly i bouřky). Dnes počasí u nás ovlivňuje teplá fronta, která přináší další srážky. Nejvíce srážek spadlo ve vyšších polohách. Díky čerstvému větru prší hlavně na návětrných stránkách kopců, kde spadlo zatím většinou kolem 15 mm. Do dnešních 7:00 podle ČHMÚ nejvíce srážek 34,2 mm spadlo na Labské boudě. Většina srážek zde spadla ve formě sněžení, to ale dnes i na hřebenech hor bude postupně přecházet v déšť. Z poloprofesionálních meteorologických stanic spadlo nejvíce 24 mm srážek ve městě Smržovka. Jedná se zde o nejvydatnější déšť od začátku prosince. Déšť během dnešního dne bude pokračovat. Nejvíce srážek spadne na severních a severovýchodních horách (až dalších 15 mm).

V nížinách pršelo málo
Najdou se ovšem i místa, kde příliš nezapršelo. V nížinách většinou spadlo pár milimetrů srážek. Na Žatecku dokonce na některých místech spadlo jen pár desetin milimetrů srážek. Výrazně se zde totiž při čerstvém větru projevil srážkový stín Krušných hor. Příliš nepršelo ani na Plzeňsku, Ostravsku nebo v Praze.

Srážky
Úhrn srážek od včerejších 7:00 do dnešních 7:00, na horách zatím spadlo kolem 15 mm srážek, v nížinách jen pár milimetrů, zdroj: ČHMÚ