Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Na Šumavě se během pár hodin oteplilo o 33 °C

Dnes na naše území zesílil příliv velmi teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry. Jeho příliv se tak projevuje hlavně na horách, kde dnes bylo rekordní teplo. Na Fichtelbergu nedaleko Klínovce v Krušných horách teplota vystoupila až na 18,7 °C, čímž zde byl překonán teplotní rekord z roku 1968 pro celý listopad. Na horách je i velmi nízká vlhkost, která klesá pod 10 %. Dohlednost tak přesahuje 100 km. Pozoruhodné byly ranní teploty. Nejteplejší noc byla opět v okolí Klínovce, kde teplota neklesla pod 10 °C. Ráno se pohybovala kolem 14 °C a počasí tak připomínalo spíše letní ráno. Podobně tomu bylo na Sněžce (zde byla minimální teplota 9,8 °C). Teplo bylo ráno ovšem jen na horských vrcholech. V horských údolích se naopak hromadil chladný vzduch a teploty klesly i pod -10 °C.

Nejchladněji bylo ráno na Šumavě. Na stanici ČHMÚ na Jezerní slati teplota klesla až na -15,3 °C. Chladná byla ovšem i další šumavská údolí. Rokytská slať hlásila -13,1 °C, Březník -13,5 °C a Horská Kvilda -12,0 °C. Přitom na nedalekém Churánově bylo ve stejnou dobu až o 20 °C tepleji. I v údolích se ovšem během dne rychle oteplilo. Na Horské Kvildě či Březníku se odpoledne teplota dostala až na 20 °C. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší denní teplotou (tzv. amplituda) tak činil pozoruhodných 33 °C. Jedná se ovšem o oteplení bez výměny vzduchové hmoty. S prudkou změnou teplot v roce 1978, kdy během Silvestra teploty během pár hodin klesly o 30 °C, dnešní situace srovnávat nelze. Vysokou denní amplitudu teploty vzduchu tehdy provázela výměna vzduchové hmoty. Vůbec nejvyšší teplota z celé Šumavy byla dnes naměřena na stanici ČHMÚ v obci Pohoří na Šumavě, kde bylo 20,7 °C.

Podobné počasí nás čeká také zítra. Ve středu začne příliv teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry slábnout a na horách se ochladí (na teploty kolem 10 °C).

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v Česku

Teploty
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) dnes odpoledne - nad střední Evropu se dostal velmi teplý vzduch (podobně teplý je nyní jen Africe).

Teploty
Průběh teplot za poslední dva dny na Rokytské slati na Šumavě nedaleko Horské Kvildy - dnes se zde během pár hodin oteplilo z -13 °C na 20 °C, zdroj: ČHMÚ