Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Na Šumavě teplota klesla až na -20 °C

Za námi je nejchladnější noc od poloviny února. Teploty se u nás pohybovaly většinou od 0 °C do -5 °C. Na většině území se totiž vyjasnilo a utišil vítr. Došlo tak k výraznému radiačnímu ochlazování. Vůbec nejnižší teplota byla naměřena na Šumavě na stanici Kvilda - Perla, kde podle ČHMÚ teplota klesla na rovných -20 °C. Nedaleký Březník hlásil -19 °C a Modrava -18,3 °C. Pod -10 °C se teploty dostaly také v Orlických, Jizerských a Krušných horách. Z velkých měst bylo nejchladněji v Plzni, Brně a Liberci, kde teplota klesla shodně na -4 °C. V centru Prahy se teploty pohybovaly kolem bodu mrazu, v okrajových částech ovšem klesaly k -2 °C. Teplotní rekordy v minimech pro dnešní den byly překonány na 14 stanicích ČHMÚ, kde se měří alespoň 30 let (z celkového počtu 150 stanic).

Na duben poměrně silné mrazy se vyskytly na řadě míst po celé Evropě. Podobné teploty jako u nás panovaly například i ve Francii, kde zemědělci před mrazem intenzivně chránili svoji úrodu. Nezvyklé mrazy hlásilo také celé Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko a jižní polovina Německa.

V noci na zítřek již mrazy nehrozí. Teploty se budou pohybovat mezi 7 °C až 3 °C. Oteplování ovšem pokračovat nebude. V noci ze soboty na neděli teploty poklesnou na -1 °C až 3 °C. V noci z neděle na pondělí se ochladí na -2 °C až 2 °C. V úterý noční mrazy opět poleví. Sice nás již tak nízké teploty jako v noci na dnešek nečekají, ale nebezpečí nočních mrazů hrozí i nadále.

Tip: Numerický model - předpověď nočních teplot na numerickém modelu


Teploty
Teploty dnes ráno na celém území klesly pod bod mrazu, většinou na 0 °C až -5 °C, Meteostanice