Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Bílé Velikonoce na horách, Plechý má přes metr sněhu

Letošní březen je teplotně průměrný a sníh na horách taje jen velmi pomalu. V některých dnech naopak spíše přibýval. Souvislá sněhová pokrývka u nás nyní leží přibližně v polohách od 800 m. S rostoucí nadmořskou výškou sněhu rychle přibývá. Nejvíce sněhu hlásí hřebeny Krkonoš a Šumavy, kde leží i přes metr sněhu. Na vrcholu Plechý na Šumavě (v nadmořské výšce 1344 m) je podle ČHMÚ necelých 140 cm sněhu, což je nejvíce na našem území. Labská bouda v Krkonoších hlásí o něco méně (120 cm sněhu). V podobné nadmořské výšce je v Jeseníkách na Šeráku kolem 85 cm sněhu a na Lysé hoře v Beskydech 57 cm sněhu. Na vrcholcích Krušných hor leží kolem půl metru sněhu. Výška sněhové pokrývky na horách je na konec března lehce podprůměrná.

Dnes se v Česku citelně oteplilo. Na celém území rtuť teploměru překročila 10 °C, v Polabí se zastavila až na 17 °C. Na horách je nejtepleji od listopadu minulého roku a sníh začíná rychle tát. Teplejší počasí u nás vydrží i v dalších dnech. Tento víkend je tak zřejmě na řadě míst posledním, kdy na hory mohli vyrazit lyžaři. Do Česka totiž nastupuje jaro a zima definitivně končí. Příliv teplého vzduchu u nás bude vrcholit zřejmě ve čtvrtek, kdy naměříme i 20 °C a rtuť teploměru se může přiblížit rekordním hodnotám pro toto období.

Níže si můžete prohlédnout fotografie z dnešního dne ze zasněžené Šumavy. Za sněhem na Šumavu přijela řada lidí a využili tak poslední možnost projet běžecké stopy. V příštím týdnu bude sníh rychle tát.

Šumava
Horská Kvilda - Zhůří

Šumava
Horská Kvilda

Šumava
Filipova Huť

Šumava
Okolí Roklanského potoka

Šumava
Roklanský potok