Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Teploty překonaly rekordy, bylo až 37,2 °C

Dnes přes naše území přechází zvlněná studená fronta, která ukončí tropické teploty. Ty u nás panují od pátku a na řadě stanic překonaly teplotní rekordy pro toto období. Na většině území se v pátek a v sobotu teploty pohybovaly mezi 31 °C až 35 °C. Vůbec nejvyšší teplota byla naměřena včera v Brodu nad Dyjí, kde se odpoledne rtuť teploměru vyšplhala na 37,2 °C. Během vlny veder na začátku měsíce bylo ovšem ještě tepleji. Na dvou stanicích teplota tehdy překročila lehce 38 °C. I tak současné teploty stačily k překonání teplotních rekordů. V pátek byl podle ČHMÚ překonán teplotní rekord na přibližně 31 stanicích ze 138, které měří 30 a více let. V sobotu rekord zaznamenalo až 70 stanic. Chladněji zůstalo jen v oblastech, kde se vyskytla bouřka (zejména na Vysočině). Dnes jsou velmi vysoké teploty hlášeny především z Moravy. Na jihu Moravy se teploty šplhají až na 36 °C. Naopak na západě Čech je již o poznání chladněji. Na Karlovarsku se teploty pohybují kolem letních 25 °C.

Zítra k nám přechodně pronikne o něco chladnější vzduch. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 23 °C až 27 °C. Tropické teploty už nikde nenaměříme. Takováto situace ovšem dlouho nevydrží. V úterý se oteplí na 27 °C až 31 °C a ve středu potom opět naměříme až 35 °C. V příštím týdnu tak bude teplotně nadprůměrné počasí pokračovat. Letošní červenec se zařadí mezi nejteplejší v historii měření.



Tip: Aktuální teploty - počasí v Česku na meteorologických stanicích

Teploty
Teplotx v sobotu v 15:00. Nejtepleji bylo v sobotu v Brodu nad Dyjí, kde teplota vystoupila až na 37,2 °C. Chladněji naopak bylo díky bouřkám na Vysočině. Teplotní mapa