Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Očekávané teploty mohou překonat teplotní rekordy

Nad střední Evropou se v dalších dnech usadí mohutná tlaková výše a proudit k nám bude teplý vzduch z jihu Evropy. Nastane u nás pozdní babí léto. Čekají nás tak pro polovinu října výrazně nadprůměrné teploty. V některých dnech dokonce mohou překonat teplotní rekordy. Naposledy u nás teploty překonávaly rekordy na začátku srpna.

Už dnes budou teploty nadprůměrné. Odpoledně většinou naměříme 15 °C až 19 °C, na jihovýchodě až 21 °C. Zítra se lehce ochladí na teploty mezi 14 °C až 18 °C. Příliv teplého vzduchu k nám opět zesílí o víkendu. V sobotu naměříme odpoledne 17 °C až 21 °C a v neděli 18 °C až 22 °C. Na obloze o víkendu postupně převládne slunečno. Jen ráno a dopoledne se mohou vyskytovat mlhy. Podobně vysoké teploty nás čekají i na počátku příštího týdne. Ochlazení k nám zřejmě dorazí až v pátek.

Teplotní rekordy se v polovině října pohybují kolem 23 °C. V příštích dnech tak mohou být na některých stanicích překonány. Největší pravděpodobnost překonání dlouholetých teplotních rekordů je v pondělí. Například v Praze Klementinu, kde se počasí pravidelně sleduje již od roku 1775, zde bylo nejtepleji 16. října v roce 1967, kdy teplota vystoupila na 21,4 °C. V příštím týdnu zde přitom může být až 22 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na další dny

Teploty
Očekávané teploty v pondělí odpoledne - na řadě míst překročí 20 °C a ohrozí dlouholeté teplotní rekordy pro tento den