Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno a kromě východu často větrno

Vedra zesílí, teploty přes 35 °C přepíšou rekordy

Současná vlna veder začne na začátku nového týdne zesilovat. Začne k nám totiž proudit ještě teplejší vzduch z jihu Evropy. Zatímco dnes a i v uplynulých dnech se teploty pohybovaly většinou mezi 28 °C až 32 °C, v příštím týdnu v maximech zamíří na hodnoty mezi 32 °C až 36 °C. Bude tak v průměru o další 4 °C tepleji. Již včera na stanici Praha Řež teplota vystoupila na 35,1 °C a poprvé jsme tak letos zaznamenali teplotu nad 35 °C. Včera ovšem taková hodnota byla zaznamenána jen na jediné stanici. Na většině území se teploty pohybovaly kolem 31 °C. V příštím týdnu již bude množství stanic s teplotou nad 35 °C o poznání větší. Začnou tak padat i teplotní rekordy, které se na přelomu července a srpna pohybují právě lehce nad 35 °C.

V pondělí se denní maxima budou pohybovat mezi 30 °C až 34 °C. Chladněji zůstane na severovýchodě, kde se očekávají teploty kolem 29 °C. V úterý naměříme většinou 32 °C až 36 °C, na severovýchodě bude opět o něco chladněji (kolem 31 °C). Největší vedra se vyskytnou ve středu, kdy naměříme 32 °C až 36 °C, v Polabí a na jihu Moravy nelze vyloučit ani přesažení 37 °C. Bouřky se v první polovině týdne objeví jen ojediněle. Ve čtvrtek počasí u nás zřejmě ovlivní studená fronta s bouřkami. Prudký pád teplot nás po jejím přechodu nečeká. V pátek se očekávají teploty kolem 30 °C a o víkendu zřejmě opět začne vlna veder nabírat na síle.

Tip: Ventusky - podrobná předpověď teplot na Ventusky

Teploty
Předpověď teplot na úterý odpoledne z modelu HIRLAM - v Polabí se teploty dostanou i nad 35 °C, o něco chladněji bude na severovýchodě.