Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat

Polovina prosince se blíží, ale zimní počasí nás stále nečeká. Včera sice na hřebenech hor napadl nový sníh a ráno na řadě míst Čech mrzlo, čímž se tvořilo i náledí, ale další ochlazování nás nečeká. Nejvíce nového sněhu dnes ráno leželo na Lysé hoře, kde napadlo 7 cm sněhu. Na hřebenech Šumavy připadlo kolem 5 cm sněhu. Sněžení naopak vůbec nezasáhlo Krkonoše, ale i přesto zde leží nejvíce sněhu z českých hor. Hřebeny Krkonoš hlásí kolem 15 cm sněhu. Na prosinec je na horách sněhu výrazně méně, než je obvyklé.

V dalších dnech u nás teplejší počasí bude pokračovat. Dnes se budou teploty pohybovat mezi 2 °C až 6 °C, na Moravě vystoupí až na 8 °C. Podobné teploty naměříme také zítra (jen na Moravě se ochladí a naopak v Čechách o něco oteplí). Ráno se místy utvoří nízká oblačnost, kterou během dne od severozápadu vystřídá frontální oblačnost. Večer a v noci na sobotu se přidá déšť, v polohách nad 800 m postupně sněžení. Na horách připadne do 5 cm sněhu. V sobotu teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C a srážky ustanou. V neděli k nám pronikne ještě teplejší vzduch. Teploty vystoupí odpoledne na 5 °C až 9 °C, v Čechách až na 10 °C. Obvykle se přitom v polovině prosince v nižších polohách nejvyšší denní teploty pohybují kolem 3 °C. V úvodu příštího týdne se bude často tvořit nízká oblačnost, která se udrží i po celý den, a teploty tak budou nižší. Převládat bude stále západní oceánské proudění s přílivem teplejšího vzduchu. Sněhové vločky se tak mohou objevit jen v nejvyšších horských polohách.

Letošní první prosincová dekáda je teplotně výrazně nadprůměrná. Je nejteplejší od roku 2007. Mnohem tepleji bylo ovšem v roce 1979, kdy se na začátku prosince teploty často šplhaly přes 10 °C a nemrzlo ani ráno. Zima tehdy dorazila v lednu, kdy Česko zasáhly silné mrazy (v Praze bylo až -20 °C).

Sníh
Na horách je sněhu velmi málo a situace se příliš nezlepší ani v dalších dnech.