Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Čeká nás výrazný pokles tlaku vzduchu

Nad Island dnes dorazila hluboká tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali jako Mischka. Tlak vzduchu v jejím středu je zatím kolem 970 hPa, ale při postupu dále do Norského moře poklesne až na hodnoty kolem 955 hPa. V pátek se hluboká tlaková níže dostane i nad Německo. V severozápadním Německu se očekává tlak vzduchu v pátek odpoledne kolem 960 hPa. Nejníže zaznamenaný tlak vzduchu v historii měření v Německu má hodnotu 950 hPa. Níže bude poté postupovat dále přes severní Německo. Nad naše území její střed sice nedorazí, ale i tak naměříme v sobotu ráno velmi nízký tlak vzduchu. Na celém území klesne pod hodnoty 980 hPa. Nejnižší bude na severozápadě Čech, kde klesne i pod 975 hPa. Naposledy jsme podobně nízký tlak v Česku naměřili v polovině prosince roku 2011. Vůbec nejnižší tlak vzduchu 967,3 hPa na našem území v historii měření byl zaznamenán v Mariánských Lázních 26. února roku 1989. Uspořádání tlakových útvarů v Evropě o víkendu bude poměrně nezvyklé (nejnižší tlak bude v centrálních částech Evropy, zatímco nad Atlantikem bude tlak vyšší). Na lidské zdraví takto nízký tlak vzduchu vliv nemá, ale jeho rychlý pokles zátěž organismu nepříznivě ovlivňuje.

Tip: Tlak vzduchu - předpověď na numerickém modelu

V těchto hodinách v Česku začíná tlak již klesat a jeho pokles bude pokračovat až do sobotního rána. Hluboké tlakové níže přinesou silný vítr do vyšších poloh našeho území. V nárazech se jeho rychlost v noci na zítřek a v noci ze zítřka na pátek bude pohybovat mezi 50 km/h až 70 km/h, na horách přes 100 km/h. Na hřebenech Jeseníků a Krkonoš může dosáhnout až rychlosti kolem 140 km/h.

Tlak vzduchu
Tlak vzduchu v sobotu ráno v Evropě - hluboká tlaková níže bude ležet přímo na severu Německa a na našem území tlak vzduchu klesne pod 980 hPa, což se stalo naposledy v prosinci roku 2011.