Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

První tropická noc zaznamenána

Dnešní ráno bylo na duben nezvykle teplé. Teploty se ráno pohybovaly kolem 16 °C. To jsou přitom na konci dubna obvyklé denní maxima. Současné počasí je tak teplotně výrazně nadprůměrné. Vůbec nejteplejší noc byla zaznamenána na severu Moravy a ve Slezsku. Na stanici ČHMÚ Lučina v okrese Frýdek-Místek byla dokonce naměřena tropická noc, když teplota neklesla pod 20 °C. Podobně vysoké teploty hlásila například stanice Lubina, kde ovšem teplota klesla na 19,9 °C a přímo tropická noc tak zaznamenána nebyla. Tropický den (teplota překročí 30 °C) u nás letos ještě zaznamenán nebyl. Nedaleko našich hranic ve slovenském městě Holíč ovšem již včera první tropický den zaznamenán byl. Teplota zde podle SHMÚ vystoupila na 30,1 °C.

Dnes přes naše území přechází studená fronta. Na západě tak teploty zůstávají kolem 17 °C, zato na východě se šplhají opět přes 25 °C. Zítra se na celém území ochladí na teploty mezi 17 °C až 21 °C, na východě až 24 °C. Ve středu potom stále musíme počítat s teplotními rozdíly mezi západem a východem území. Zatímco na západě budou teploty kolem 17 °C, na východě překročí i 25 °C.

Letošní duben je mimořádný. Podobně teplý duben jsme zaznamenali jen v letech 2009 a 1800. Nedostatek srážek a vysoký výpar v důsledku letních teplot již způsobuje sucho, což není v dubnu moc obvyklé.

Teploty
Průběh teploty (červená čára) za posledních 48 hodin na stanici Lučina, zdroj: ČHMÚ