Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Vánoce na blátě, teploty se přiblíží rekordům

Nejvyšší denní teploty dnes vystoupily na 3 °C až 7 °C. O něco chladněji bylo na Moravě a ve Slezsku. Na polovinu prosince se jedná o nadprůměrně vysoké teploty. V dalších dnech přijde místo ochlazení naopak další oteplení. Zítra nás čekají podobné teploty jako dnes, ale v noci ze středy na čtvrtek přes naše území přejde teplá fronta. Ta přinese místy déšť, který bude během čtvrtečního dne od západu ustávat. Do Čech již naplno pronikne teplý vzduch. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C a přiblíží se teplotním rekordům. V Praze Klementinu bylo v tento den nejtepleji v roce 1989, kdy teplota vystoupila na 11,7 °C. Ještě vyšší teploty se očekávají v Německu, kde vystoupí na 11 °C až 15 °C. Ve Francii se denní teploty ustálí dokonce v rozpětí mezi 14 °C až 18 °C. Chladněji naopak zůstane na Moravě a ve Slezsku, kde se očekávají teploty většinou mezi 1 °C až 6 °C. V pátek se již teplotní rozdíly začnou vyrovnávat. Teplota na našem území vystoupí většinou na 6 °C až 10 °C. Na obloze k tomu bude většinou oblačno až zataženo a ojediněle, na západě místy, se vyskytne slabý déšť. O víkendu se zřejmě dočkáme i slunečních paprsků a teploty se stále budou šplhat až na 10 °C.

Tip: Numerický model - předpověď na další dny na numerickém modelu

Štědrý den bez sněhu
Ochlazení se zřejmě nedočkáme ani v úvodu příštího týdne. Stále k nám bude proudit teplý vzduch. Chladný vzduch se stáhne z Evropy daleko na sever Ruska. Podle současných předpokladů nás na Štědrý den čeká oblačná obloha s teplotami kolem 8 °C a zbytky sněhu budou jen v nejvyšších horských polohách. Předpověď na příští týden se ještě bude upřesňovat, ale nástup zimy minimálně v první polovině týdne nehrozí.

Prosinec může být nejteplejší v historii měření
Letošní prosinec se může stát nejteplejším v historii měření. Zatím prvenství drží prosinec z roku 1934. První polovina letošního prosince byla o přibližně 4 °C teplejší, než je obvyklé, a v Praze Klementinu, kde se měří již od roku 1775, je šestá nejteplejší. Podle současných předpokladů má být ovšem druhá polovina prosince ještě teplejší a může tak překonat i rok 1934. Vše rozhodne závěr prosince, na který jsou zatím předpovědi poměrně nejisté.

Počasí
Štědrý den letos s vysokou pravděpodobností zůstane bez sněhu, a to i na horách.