Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ochlazení a místy ještě déšť nebo přeháňky

ČHMÚ varoval před extrémním deštěm

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes dopoledne vydal výstrahu na vydatný déšť, která začne platit zítra ráno, na severovýchodě Česka až zítra odpoledne. S nízkým stupněm nebezpečí platí pro kraje Jihočeský, Středočeský, Královéhradecký a Liberecký. Pro zbylé kraje na východě je vydána s vysokým stupněm nebezpečí a pro horské okresy v oblasti Jeseníků a Beskyd dokonce s extrémním stupněm nebezpečí. Západu Čech se vydatné srážky vyhnou a očekávají se zde spíše přeháňky. Upozornění platí až do středečního večera. Vzhledem na očekávané srážky se očekávají zejména v oblastech Jeseníků a Beskyd vzestupy hladin řek. Rozsah vzestupů bude upřesněn zítra, ale vzestupy s dosažením stupňů povodňové aktivity jsou velmi pravděpodobné.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Upozornění ČHMÚ

Ve východní polovině České republiky očekáváme vydatnější déšť. Více pršet začne v noci na pondělí na jihu Čech a na Vysočině, během pondělního dne se vydatnější déšť postupně rozšíří i do severovýchodních Čech, na Moravu a do Slezska. Od začátku platnosti výstrahy v jednotlivých krajích do úterního večera by mělo napršet většinou 30 až 70 mm.

Nejvíc pršet bude na návětří Jeseníků a Beskyd, vydatný déšť by tam měl ustávat až během středy. Od pondělního odpoledne do středečního večera by na návětří Jeseníků a Beskyd mohlo spadnout 90 až 120 mm srážek.

V oblastech zasažených deštěm očekáváme vzestupy hladin řek, zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a v Beskydech s velmi pravděpodobným překročením SPA. Hydrologická odezva na tocích bude upřesněna během pondělí podle aktuálního vývoje, výpočtů hydrologických modelů a aktualizované předpovědi srážek.

Déšť
ČHMÚ vydal upozornění na vydatný déšť, pro okresy v oblasti Jeseníků a Beskyd platí dokonce s extrémním stupněm nebezpečí. Na návětrných stranách hor může spadnout přes 100 mm srážek. Zdroj: ČHMÚ