Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Poslední červnový den nabídne zajímavý úkaz

Poslední červnový večer letošního roku zkrášlí velmi zajímavý úkaz, který by rozhodně neměl uniknout pozornosti žádného milovníka oblohy. Na soumrakovém nebi se totiž k sobě přiblíží Venuše a Jupiter, tedy dvě nejjasnější planety pozemské oblohy. A přiblížení to bude opravdu velmi blízké!

Jistě jste si všimli, že jasná planeta Venuše už několik měsíců skvěle doplňuje večerní oblohu. V průběhu července se ale bude na pozemské obloze blížit ke Slunci a její viditelnost se bude den ode dne zhoršovat až do srpna, kdy se stane nepozorovatelnou. Než však Venuše zmizí v záři Slunce, předvede na jasném a bezoblačném nebi několik zajímavých představení. To nejzajímavější nás čeká večer 30. června, kdy se přiblíží k planetě Jupiter. Blízké setkání Venuše a Jupiteru samozřejmě proběhne pouze při pohledu ze Země, v prostoru totiž budou obě planety od sebe vzdálené 830 milionů kilometrů!

Nejtěsnější setkání obou planetárních klenotů nastane 1. července v 10 hodin ráno našeho času, kdy se na obloze přiblíží na pouhých 20 úhlových minut (tj. zhruba dvě třetiny průměru měsíčního úplňku). Obě planety sice už tou dobou budou nad východním obzorem, ovšem za denního světla, takže přiblížení bude patrné jen při pozorování dalekohledem. Nejlepší příležitost ke sledování intimní schůzky Venuše a Jupiteru se nám proto naskytne už 30. června před desátou hodinou večerní našeho času, kdy od sebe budou vzdálené necelého půl stupně. Znamená to, že by se mezi ně nevešel ani měsíční úplněk. Tou dobou dvojici planet zastihneme asi 15 stupňů nad západo-severozápadním obzorem, takže se stanou nepřehlédnutelnou ozdobou soumrakového nebe. S přibývající tmou se však planetární duo bude zvolna blížit k obzoru, za který asi půl hodiny před půlnocí zapadnou.

Na sledování tohoto neobyčejného úkazu nebude potřeba žádný astronomický dalekohled. Postačí váš zrak, ničím nerušený výhled k severozápadnímu obzoru a bezoblačná obloha. Pokud si ale přece jen vezmete na pomoc dalekohled, budete odměněni pohledem na čtyři nejjasnější Jupiterovy měsíce a srpek planety Venuše.

Podobně těsná setkání planet nejsou příliš častá. Odehrávají se přibližně jednou za čtyři až pět let. Pokud se vám ale nepoštěstí sledovat na večerním nebi letošní nejbližší setkání Venuše a Jupiteru, nebo pokud vám nebude přát počasí, nevěšte hlavu. Obě planety budou tvořit docela pěkné duo i několik dní před a po jejich nejtěsnějším setkání. A pokud by ani to nestačilo ukojit vaše astronomické a fotografické vášně, budete mít příležitost ještě večer 18. července, kdy se k Venuši s Jupiterem navíc přiblíží úzký srpek dorůstajícího Měsíce.

Venuše a Jupiter
Vizualizace očekávaného přiblížení Venuše a Jupiteru na večerní obloze 30. června, zdroj: Stellarium/Pavel Gabzdyl

Venuše a Jupiter
Seskupení Venuše, Jupiteru a Měsíce na večerní obloze 20. června, foto: Pavel Gabzdyl

Venuše a Jupiter
Vizualizace očekávaného přiblížení Venuše a Jupiteru a Měsíce na večerní obloze 18. července, zdroj: Stellarium/Pavel Gabzdyl