Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Sever a západ zasáhne vichřice, mrazy se vrátí

Nad Německem se v noci na dnešek prohloubí velmi rychle tlaková níže, která přinese řadu komplikací v počasí. Hlavně v Německu se v noci rozfouká vítr o síle vichřice. V nárazech i v nížinách překročí rychlost 100 km/h. Průměrná rychlost přesáhne i 60 km/h. Takto silný vítr již může lámat stromy a ničit střechy domů. Zítra ráno a dopoledne zasáhne také částečně naše území. Na většině území se zítra očekávají nárazy větru od 50 do 60 km/h, na západě a severu Čech bude ovšem dosahovat vítr i síly vichřice s nárazy od 70 km/h do 110 km/h. Ještě silnější vítr se očekává v těchto oblastech na horách, kde přesáhne i 130 km/h. Největší komplikace se očekávají zítra ráno a dopoledne v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, kde vítr může způsobit i škody v podobě pádů stromů a poničených střech domů. Zítra odpoledne a večer bude vítr opět slábnout.

K tomu se v noci na zítřek na většině území vyskytne sněžení, v polohách pod 400 m, na jihu přechodně pod 700 m, se objeví srážky smíšené nebo i déšť, ojediněle mrznoucí. Výraznější sněhová pokrývka se bude ovšem tvořit jen na západě a severu území, kde napadne od 2 do 15 cm sněhu (nejvíce na horách).

Dnes k nám přechodně také proudí o něco teplejší vzduch než v minulých dnech. V Polabí a na jihu Moravy teplota vystoupila až na 5 °C. Podobné teploty nás čekají také zítra, ale postupně se začne ochlazovat. V sobotu již budou nejvyšší denní teploty kolem bodu mrazu a občas bude sněžit. V neděli se vrátí i celodenní mrazy, které u nás vydrží také v příštím týdnu. Zimní počasí tak bude nadále pokračovat. V průběhu příštího týdne při vyjasnění opět noční teploty klesnou pod -10 °C.

Tip: Numerický model - předpověď rychlosti větru v nárazech

Vítr
Rychlost větru v nárazech zítra dopoledne - sever a západ našeho území zasáhne i vichřice, nárazy větru mohou i mimo hory přesáhnout 100 km/h.