Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Silný vítr v Česku vyvracel stromy

Česko sužuje silný vítr. Nejsilnější nárazy větru byly měřeny v druhé polovině noci na dnešek a dnes ráno. Na horách přesahovaly 100 km/h. Nejsilnější náraz větru o síle 154 km/h byl naměřen na Sněžce. Průměrná rychlost větru dosahovala hodnot kolem 110 km/h a vítr se tak blížil síle orkánu. Na Klínovci v Krušných horách byl naměřen náraz větru o síle 148 km/h. Milešovka na severu Čech dnes ráno hlásila náraz větru 112 km/h. Nárazy větru lehce přes 100 km/h byly ojediněle hlášeny i mimo horské polohy. V Tušimicích na severu Čech byl ráno dokonce zaznamenán náraz větru o síle 115 km/h. V Ústí nad Labem a Kocelovicích se rychlost větru v nárazech pohybovala kolem 100 km/h. Na většině území se rychlost větru v nárazech pohybovala od 60 do 90 km/h. Nejsilnější byl vítr na severu a západě Čech. V následujících hodinách bude vítr slábnout. Večer bude vát už jen mírný vítr.

Tip: Numerický model - předpověď rychlosti větru v nárazech na numerickém modelu

Zaznamenané rychlosti větru byly sice vysoké, ale ne nijak mimořádné. Přesto vítr způsobil značné komplikace v podobě popadaných stromů. Půda je totiž po tání sněhu a dešti hodně podmáčená a vítr tak stromy snadněji vyvracel. Hasiči po celé naší zemi hlásí stovky výjezdů. Některé silnice jsou v důsledku popadaných stromů zcela neprůjezdné a bez proudu se ocitlo tisíce domácností.

Ještě silnější vítr se vyskytl v Tatrách. Lomnický štít hlásil nárazy větru o síle 212 km/h a Chopok dokonce až 220 km/h. Značné škody již včera způsobil vítr ve Velké Británii, kde se i v hustě obydlených oblastech pohybovaly nárazy větru kolem 100 km/h.

Silný vítr
Silný vítr v kombinaci s podmáčenou půdou způsobil značné komplikace v podobě popadaných stromů, zdroj: Wikipedia