Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Na východ Evropy pronikne arktický vzduch

První polovina března byla na východě Evropy teplotně nadprůměrná a na západě naopak podprůměrná. Ve druhé polovině měsíce se ovšem na východě Evropy výrazně ochladí a očekávají se zde podprůměrné teploty. Na východ Evropy začne totiž v pátek pronikat původem arktický vzduch. Ten se rozšíří přes Rusko až na jih Ukrajiny. Nejchladněji bude o víkendu. Ve východních částech evropského Ruska budou ranní teploty klesat až pod -20 °C. Přitom ještě dnes ráno se zde pohybovaly kolem bodu mrazu. Ochlazení zasáhne také Moskvu, kde denní teploty o víkendu nepřekročí -4 °C a ráno klesnou i na -10 °C. Dnes se zde pohybují kolem 4 °C. Celodenní mrazy se čekají také v Pobaltí, Bělorusku a částečně na Ukrajině. Chladný vzduch bude do oblasti východní Evropy pronikat i v příštím týdnu.

Příliv chladného vzduchu na východ Evropy se projeví i u nás. Zítra se vyjasní a teploty začnou růst. V pátek naměříme i 13 °C a počasí již bude připomínat jaro. Další oteplování ovšem zastaví příliv chladného vzduchu na východ Evropy. O víkendu se nejvyšší denní teploty budou pohybovat kolem 7 °C. Podobné teploty nás čekají i v příštím týdnu. Oteplovat se opět začne zřejmě až v jeho závěru. Březen je zatím na našem území teplotně průměrný (počasí odpovídá dlouhodobým průměrům).

Tip: Numerický model - předpověď teploty na další dny

Teplota
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m, kde jsou dobře patrné vzduchové hmoty) v sobotu odpoledne. Chladný arktický vzduch se dostane na východ Evropy.