Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Vývoj sněžení v dalších dnech

V noci na dnešek na celém území sněžilo. Nová sněhová pokrývka je ovšem značně rozdílná v jednotlivých oblastech. Napadlo totiž od 0 cm do 17 cm sněhu. Nejvíce sněžilo v Karlovarském kraji. Stanice ČHMÚ Šindelová v Krušných horách hlásí 17 cm nového sněhu. Z měst nejvíce sněhu napadlo v Mariánských Lázních (15 cm). Kolem 10 cm sněhu napadlo také ve vyšších polohách Libereckého kraje. V samotném Liberci připadlo 9 cm sněhu. Na zbytku území napadlo většinou od 2 do 5 cm sněhu. Nejméně sněžilo v Polabí a v nížinách Ústeckého kraje, kde sníh při teplotách nad nulou tál. V Doksanech nebo Kopistech v Ústeckém kraji na stanicích ČHMÚ zůstala zelená tráva. V následujících hodinách bude sněžení pokračovat především v horských polohách. Na severních horách napadne až přes 10 cm sněhu. Na zbytku území se vyskytnou místní sněhové přeháňky. V nižších polohách bude sníh tát. Nejvyšší denní teploty se ustálí mezi -1 °C až 3 °C.

Zítra se sněžení vyskytne už jen ojediněle na horách. Další frontální systém k nám dorazí v noci ze zítřka na čtvrtek. Sněžení přinese především na hory, kde napadne 10 cm sněhu. Na ostatním území napadne od 0 do 5 cm sněhu. V nižších polohách v Čechách budou srážky smíšené nebo i dešťové. Ve čtvrtek během dne sněžit nebude, ale večer k nám z Německa dorazí sněhové přeháňky a ojediněle se nedají vyloučit ani bouřky. Během krátké chvíle může napadnout až 5 cm sněhu.

Od pátku do konce týdne se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi -2 °C až 2 °C. Vydatné sněžení se v pátek vyskytne zřejmě na Slovensku a částečně zasáhne i Beskydy, ale situace se bude ještě upřesňovat. Přes Maďarsko a Slovensko bude z Balkánu postupovat tlaková níže, ale určení její přesné cesty je zatím problematické.

Do konce týdne bude mít počasí zimní charakter. Souvislá sněhová pokrývka se udrží od poloh nad 400 m až 500 m, kde zůstanou teploty kolem bodu mrazu. V nižších polohách bude sníh tát. Zimní počasí u nás bude pokračovat i v příštím týdnu. Na horách se výrazně zlepší lyžařské podmínky.

Tip: Numerický model - výskyt srážek na našem území v dalších dnech

Sníh
V dalších dnech bude na horách sněhu přibývat a výrazně se zlepší lyžařské podmínky