Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Sněhobílá zima stále v nedohlednu

Zatímco dnes převládá na většině území slunečno, zítra se opět vrátí nízká oblačnost. Na východě území se navíc přidá slabé sněžení nebo mrholení, které může namrzat. Právě před ledovkou vydal upozornění s nízkým stupněm nebezpečí ČHMÚ. Upozornění platí pro kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Vysočina od zítřejších 5:00 do 12:00, kdy se oteplí nad 0 °C a tvorba ledovky ustane.

Inverze budou pokračovat
S novým rokem výraznější změna v počasí nedorazí. Na Nový rok bude na většině území zataženo nízkou oblačností s teplotami od -1 °C do 3 °C. V hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) budou teploty kolem 2 °C a podobné počasí se očekává i v dalších dnech. První dekáda ledna (do 10.1.) bude teplotně nadprůměrná, zejména ve vyšších polohách. Stále k nám totiž bude proudit teplejší vzduch ve vyšších hladinách atmosféry a převládat bude inverzní charakter počasí. Příchod pravého zimního počasí se sněžením na celém území je zatím v nedohlednu.

Hory hlásí málo sněhu
Teplý průběh zimy zatím poznamenává hlavně lyžařské areály na našich horách, kde je nedostatek přírodního sněhu. Šumavský Churáňov dnes hlásil 13 zmrzlého sněhu. O nijak neobvyklou situaci se ovšem nejedná. V roce 2009, 2006, 2000, 1997 nebo 1992 zde bylo sněhu ještě o něco méně.

Šumava
Na horách je přírodního sněhu málo, nejedná se ovšem o nijak nezvyklou situaci zvětšit