Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, spadne až 20 mm srážek

Sněžit bude i v nížinách, zima přichází

Přesně před rokem se v těchto dnech teploty šplhaly i na 20 °C a zima byla zcela v nedohlednu. Letos bude ovšem charakter počasí zcela odlišný. Dnes přes naše území přechází studená fronta, po jejímž přechodu k nám bude v příštím týdnu proudit chladný vzduch. Sněžení se objeví i v nejnižších polohách. Spolu s nástupem zimního počasí se musíme připravit na ranní mrazy, nebezpečí náledí na silnicích a nejvyšší denní teploty budou jen lehce nad bodem mrazu.

Ochlazovat se začne již v noci na zítřek (viz pokles nulové izotermy). Na Šumavě napadne do zítřejšího rána od 5 do 10 cm sněhu. V západní polovině Čech se v polohách přibližně nad 400 m zítra ráno vyskytne i slabý mráz. Na mokrých cestách se tak může tvořit náledí. Během dne se oteplí na 3 °C až 7 °C. K tomu se místy, zejména na horách a na severu, vyskytnou přeháňky, které budou od 500 m sněhové. V noci z pondělí na úterý se již sněhové přeháňky mohou vyskytnout ve všech polohách. Očekávají se především na severu území. Z nížin se tak letos zřejmě jako první dočkají sněžení v Ústeckém kraji. V úterý během dne pak teploty vystoupí jen na 2 °C až 6 °C. Především v Čechách se mohou objevit sněhové přeháňky (jen pod 400 m budou přechodně smíšené nebo dešťové). Ve středu během dne se přeháňky objeví už jen ojediněle, ale nejvyšší denní teploty zůstanou jen kolem 2 °C. Ranní teploty klesnou na 0 °C až -4 °C.

Na předpovědi na druhou polovinu příštího týdne se zatím modely neshodují. Některé očekávají pokračování chladného počasí s přechodnou tvorbou sněhové pokrývky i v nižších polohách. Jiné modely ovšem očekávají nástup západního proudění a oteplení.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota ve výšce 1500 m nad zemí v pondělí odpoledne. Zde jsou dobře patrné vzduchové hmoty - do západní a střední Evropy pronikne chladný vzduch.