Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Podzim teplejší než léto a další krutá zima?

V některých médiích se opět objevují zcela nesmyslné předpovědi. Jejich počet narůstá především před nástupem zimy. Letos ovšem některým médiím vystačil i podzim, když vydala šokující zprávy o tom, že podle britských meteorologů má být letošní podzim v Evropě teplejší než léto (viz Podzim bude v Evropě teplejší než léto! Stává se to jednou za 60 let). Taková událost se prý stává maximálně jednou za 60 let. V článku se ale následně dočteme, že se to týká vlastně jen západní Evropy a v originálním článku bulvárního deníku Mirror zjistíme, že jde dokonce jen o předpověď pro Velkou Británii. Aby toho nebylo málo, teplejším podzimem ve srovnání s létem se myslí jen měsíc září, pokud ho srovnáme se srpnem. Celkově pak údajně má mít Velká Británie letos nadprůměrně vydařené a teplé babí léto. Navíc článek neodkazuje na žádné oficiální zdroje a vůbec tedy není jasné, kde se tato předpověď vzala. Už tak dosti pochybnou předpověď na svých stránkách předělala Nova a vytvořila z ní ještě větší nesmysl.

Předpověď se samozřejmě nenaplnila a dopadla tak, jako všechny nesmyslné a neověřené předpovědi. Září bylo na Britských ostrovech teplotně normální (srovnáme-li ho s normálem za období 1981-2010, viz obr 1). Francie, která je v českém článku součástí uváděné západní Evropy, dokonce zažila spíš chladnější září ve srovnání s dlouhodobým průměrem. Ani avizovaná horka s teplotami sahajícími až ke 32 °C se v Londýně nekonala (teploty nepřekročily 23 °C).

Teploty
Obr. 1: Odchylka teploty vzduchu za srpen 2017 od normálu 1981-2010, zdroj: NOAA

V tomto kontextu doplňme, že září v Česku skončilo jako teplotně normální (i když odchylka za celý měsíc bude mírně záporná). S ohledem na aktuální vývoj počasí – blížící se ochlazení ve druhé polovině týdne, kdy na horách už může přechodně i sněžit (obr. 2), je teď taky jisté, že titulek avizující teplejší podzim než léto se opravdu nenaplní. Navíc dodejme, že z klimatologického pohledu se ani taková situace stát nemůže, slunce ve druhé polovině podzimu už je jednoduše příliš nízko na to, aby dodalo dostatečné množství tepla a překonalo tak letní teploty.

Nulová izoterma
Na mapě je znázorněna nulová izoterma v pátek dopoledne. Jedná se o výšku hladiny v metrech, ve které teplota klesá pod bod mrazu (0 °C). Sněhové přeháňky se potom vyskytují až 400 m pod touto hladinou (sníh totiž netaje při teplotách nad bodem mrazu okamžitě, ale jen pozvolna).

V kontextu výše rozebíraného titulku se dotkněme i podobně zavádějících zpráv, podle kterých nás čeká nejhorší zima za posledních 100 let, tedy krutá a extrémně studená (viz např. Čeká nás nejhorší zima za 100 let!). Už jen konstatování, že Letos totiž skoro všichni klimatologové jednomyslně prohlásili, že nadcházející zima bude vážně krutá, se nezakládá na pravdě, tohle by seriózní klimatologové opravdu neřekli. V článku je samozřejmě i několik tvrzení, se kterými lze souhlasit (nejnižší teploty lze čekat v prosinci a lednu, už v listopadu se začne citelně ochlazovat – což docela odpovídá obvyklým klimatologickým poměrům u nás). Údajným hlavním důvodem tuhé zimy má být nárůst teploty v Tichém oceánu o 1 °C – to je ale dost široký pojem. Samozřejmě, že se jeho části během roku ohřívají i ochlazují a klidně i o víc než 1 °C za měsíc. Změna teploty má vést k vytvoření arktických ledových mas vzduchu po celé Evropě. V atmosféře sice vše souvisí se vším, ale zase nepřeceňujme vliv teplého Pacifiku na avizovanou tvorbu arktického vzduchu v Evropě.

Je smutné, že se takovéto v podstatně nesmyslné předpovědi objevují prakticky před každou zimou. V Evropě je opravdu obtížné určit převažující charakter počasí a teplot na delší období než 1 měsíc, spíše je problematické občas určit, jaké počasí bude za 7-10 dnů. Jinými slovy, ač nikdo nemůže vyloučit, že zima 2017/2018 v částech Evropy bude opravdu tuhá, tvrdit to teď, začátkem října, je značně neprofesionální a v podstatě nemožné. Ale pokud budeme tuto předpověď opakovat neustále před každou zimou, jednou to určitě vyjde.