Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Hrozí kalamita, tvořit se bude silná ledovka a večer začne i vydatně sněžit

Aktuality

V noci na dnešek napadl sníh na severu území. Před námi je ovšem ještě vydatnější sněžení. Dopoledne sice srážky u nás zeslábnou a na řadě míst úplně ustanou, ale odpoledne jich opět začne přibývat. V severní polovině území půjde výhradně o sněžení, v jižní polovině území naopak o mrznoucí nebo zmrzlý déšť, během večera postupně kromě jihovýchodu přecházející ve sněžení. Tvořit se tak bude často ledovka.

Nejhorší bude ledovka večer v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde spadne při teplotách kolem -2 °C od 5 do 10 mm deště. Vše tak může obalit led o síle několika milimetrů. V těchto oblastech potom hrozí výrazné problémy v dopravě a také výpadky elektřiny a pády stromů (pod náporem těžkého ledu). Ve druhé polovině noci potom začnou srážky přecházet do vydatného sněžení. Až do rána vydrží mrznoucí déšť na jihu Zlínského kraje.

Další problémy bude působit vydatné sněžení. Zesilovat sněžení začne v dnes večer. Vydatně bude sněžit celou noc z neděle na pondělí i v pondělí ráno a dopoledne. Odpoledne bude sněžení významně slábnout, na Moravě úplně ustane. Do pondělního poledne u nás napadne 10 až 20 cm sněhu, na jihu to bude většinou 3 až 10 cm. Přitom vysoké úhrny nového sněhu se objeví i v nížinách. Může tak vzniknout kalamitní situace.

Tip: Sledujte srážky on-line