Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Pozor na bouřky s přívalovými srážkami

Aktuality

Včera se u nás bouřky vyskytly jen ojediněle na západě. Dnes budou ovšem opět častější. Počasí u nás totiž ovlivní nevýrazná oblast nižšího tlaku vzduchu, která bude podporovat vznik bohaté kupovité oblačnosti. Dopoledne se objeví bouřky již na západě Čech. Nejčetnější bouřky se očekávají v odpoledních hodinách v pásu od jihu Čech přes střední až po severní Čechy (tedy přibližně v centrálních částech naší země). Bouřky ojediněle doprovodí přívalové srážky s úhrny až 40 mm, kroupy a silné nárazy větru. Nejvíce problémů přinesou právě přívalové srážky. Bouřky budou postupovat jen pomalu. Hodnoty CAPE dnes dosáhnou až 2000 J/kg. Vznik opravdu silných a dobře organizovaných bouřek budou ovšem limitovat téměř nulové hodnoty střihu větru.

On-line

16:10
Bouřková činnost pokračuje hlavně na Vysočině, Moravě a ve Slezsku. Na zbytku území dnes již bude klidno. V dalších dnech již tak silné a četné bouřky jako dnes nehrozí.

15:30
Velmi silné bouřky byly hlášeny v Krušných horách v Ústeckém kraji. Na dvou stanicích tam během hodiny spadlo přes 40 mm sráže.

14:45
Silné bouřky se z Vysočiny přesouvají také na Moravu. Začíná bouřit v okolí Brna. Hlavním nebezpečím zůstávají přívalové srážky. Za poslední tři hodiny spadlo v bouřkách většinou od 10 do 30 mm srážek.

13:25
Bouřky se aktuálně přesouvají ze středních Čech na sever Čech. Bouří také na Vysočině, východě Čech a v Moravskoslezském kraji. Bouřky doprovází i kroupy (poznáte je podle bílých barev na radarových snímcích). 11:35
Silná bouřka aktuálně postupuje na Prahu. Mohou ji doprovázet i kroupy.

11:01
Nejsilnější bouřka se vyskytuje jihozápadně od Prahy. Další bouřky budou v následujících hodinách vznikat, a to především v oblastech, kde je nyní slunečno a vzduch se dostatečně prohřeje. Třeba v Plzeňském kraji již konvekci limituje příliš chladný vzduch.

10:42
Teploty se aktuálně pohybují od 18 °C na západě až po 28 °C na východě. Na západě je chladněji díky srážkám. Teplotní mapa

10:12
Nové bouřkové buňky začínají vznikat na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje. Radar

9:17
Silné bouřky se již vyskytly na Šumavě. Kolem 8 hodiny silná bouřka zasáhla Hojsovu Stráž a během hodiny podle ČHMÚ napršelo 35 mm srážek. Nyní bouřkové pásmo slábne a postupuje dále Plzeňským krajem. Četné bouřky se čekají hlavně v odpoledních hodinách. Nejsilnější se očekávají v pásu od jihu Čech přes střední až po severní Čechy.