Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Teplé počasí vrcholí, k večeru dorazí bouřky, mohou být i silné - sledujeme on-line

Aktuality

Příliv velmi teplého vzduchu od jihu do České republiky dnes vyvrcholí, a to před zvlněnou studenou frontou, která bude z Německa postupovat jen zvolna k východu. Díky tomu nás na většině území čeká nejteplejší den týdne. Maxima vystoupí na 30 až 35 stupňů, na Moravě není vyloučeno ani dosažení 36 °C. O něco chladněji bude na západě a jihozápadě Čech, kde už se projeví oblačnost zmíněné fronty. K večeru pak začne v Čechách a na jihozápadě Moravy od jihozápadu oblaků dále přibývat a místy se přidají přeháňky a bouřky. Ty mohou být ojediněle i silné s nárazovým větrem o síle až kolem 80 km/h, případně s přívalovým deštěm s úhrny až 30 mm..

Zítra odpoledne pak dorazí od jihozápadu další pásmo, tentokrát podstatně četnějších přeháněk a bouřek, přecházejících i do velmi vydatného deště. Zejména v Čechách může spadnout 50 až 80 mm vody za 24 hodin.

Tip: Sledujte srážky on-line

On-line

21:45
Větší počet výjezdů zaznamenali večer hasiči na Znojemsku, kde odklízeli popadané stromy. Škody byly také na Vysočině. V Moravských Budějovicích na Třebíčsku museli hasiči zajistit střechu kostela.

20:35
Značné škody hlásí po bouřkách v Rakousku. V Dolním Rakousku po zásahu bleskem spadl strom na chatu, v níž zemřeli tři lidé. Na řadě míst vítr způsobil polomy. U nás byl nejsilnější náraz větru naměřen v Dukovanech, kde dosáhl 94 km/h. V dalších hodinách už se silné bouřky nečekají. Vrátí se opět zítra odpoledne, kdy u nás budou ještě intenzivnější a zasáhnou i větší území.

19:26
Bouřkový systém z Rakouska na Moravě nyní výrazně zeslábl a již na něm nebouří. V dalších hodinách se bouřky mohou vyskytovat v západní polovině Čech. Další bouřky k nám dorazí zítra odpoledne a ty mohou být i velmi silné.

19:22
V Evropě už mají dnešní bouřky 7 obětí. V Rakousku v okrese Wolfsberg zabil padající strom dvě děti. Hlášeny jsou i desítky zraněných.

19:02
V následující hodině se očekává slábnutí bouřek na Moravě a naopak rozvoj nových bouřek na západě Čech. Aktuálně bouřka vzniká na Šumavě u Železné Rudy.

18:50
V Kuchařovicích u Znojma na jihozápadě Moravy byl naměřen náraz větru o síle 89 km/h. Při dalším postupu na sever bude tento systém ale slábnout. Snímek z kamery

18:18
Stále bouří hlavně za hranicemi v Rakousku, kde se nachází rozsáhlý bouřkový systém. Bouřky tu doprovází nárazy i o síle kolem 80 km/h. K nám postupují hlavně do oblasti na pomezí Moravy a Čech (oproti původním předpokladům systém postupuje oblastmi o cca 100 km více na východ).

17:38
Malá lokální bouřka se vytvořila severně od Rakovníka a u Mostu. Na jihu Čech jsou hlášeny přeháňky a z Rakouska sem směřují bouřky. V příštích hodinách bude bouřek v Čechách a na jihozápadě Moravy přibývat. Radar

16:51
16:01
Bouřkový systém ze Středomoří odpoledne dorazil na jih Rakouska. Nyní se začínají nové bouřkové buňky v rámci tohoto systému vytvářet ve středním Rakousku a postupně směřují k severu. Nad naše území se dostane k večeru. Jako první se bouřky objeví na jihu Čech. Jejich hlavním nebezpečím budou nárazy větru o síle až kolem 80 km/h.

15:01
Se silnými bouřkami musíme počítat také zítra. Hodnoty CAPE a střihu větru budou ještě o něco vyšší než dnes a umožní výjimečně i vznik supercel. Bouřky se také budou tvořit už odpoledne (dnes se čekají až večer).

13:32
Teploty jsou dnes opět tropické. Jen v Karlovarském kraji je výrazně chladněji a řada stanic hlásí necelých 20 °C. Naopak na jihu Moravy už je i přes 35 °C. Meteostanice

13:22
Modely se již shodují na výskytu silných bouřek dnes večer. Dorazí k nám od jihozápadu z Německa a Rakouska. Jako první se očekávají na jihu a jihozápadě Čech, kde budou i nejsilnější. Hlavním nebezpečím budou nárazy větru o síle až kolem 80 km/h a přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm. Potom se budou rozšiřovat dále do Čech a v průběhu noci slábnout. Další bouřky se u nás čekají zítra odpoledne a večer. V noci na sobotu budou přecházet lokálně do trvalého a vydatného deště, který bude hlavně na východě pokračovat i o víkendu.

13:08

9:02