Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Velmi teplo a opět hrozba silných bouřek - sledujeme on-line

Aktuality

Příliv teplého vzduchu do Česka od jihu zesiluje. Díky tomu se dnešní maxima dostanou - s výjimkou západních Čech - často nad 30 °C, na západě čekejme nejvyšší teploty kolem 28 °C. V nejteplejších lokalitách jako je Polabí, Praha nebo nížiny Moravy a Slezska není vyloučeno ani dosažení 33 °C. Pozdě odpoledne a večer se opět začnou tvořit bouřky, které můžou být v Čechách až velmi silné - hrozí v nich kroupy, nárazy větru 70 až 90 km/h, ale i přívalový déšť s úhrny 30 až 50 mm. Ty nejsilnější bouřky čekejme v severozápadní polovině Čech, kde hodnoty CAPE ojediněle dosáhnou i více než 4000 J/kg, a kde k bouřkám přispěje taky blízkost zvlněného frontálního rozhraní. Je ale nutné zdůraznit, že přesnější lokalizace bouřek - ať už časově či místně - je v této situaci poměrně obtížná.

Tip: Sledujte bouřky on-line

On-line

22:20 Bouřka z Německa jde na Ašsko. Jinde by noc měla být již klidná bez bouřek.

20:30 Bouřková buňka nad Bavorskem vykazuje znaky supercely. Do dvou hodin by mohla zasáhnout západní okraj Karlovarského kraje. Vyloučit nelze výskyt větších krup. Evropský radar

19:50 Silnější bouřka se vyskytuje jižně od Žatce. Výrazněji se bouřková oblačnost vyvíjí v Sasku na frontální vlně. Zde se budou bouřky vyvíjet i v následujících hodinách. Částečně podpoří bouřky v Sasku i vznik konvekce na severu a severozápadě Čech (díky výtoku chladného vzduchu z nich).

19:00 Izolovaná bouřka vznikla jižně od Ostravy. Další je hlášena na západě Čech u Rakovníka. Radar

16:41 Poslední výstupy modelů naznačují vznik silných bouřek spíše nad Saskem, a to až ve večerních hodinách. Částečně ovlivní i sever Čech. Velká část našeho území tak dnes zůstane beze srážek.

15:40 CAPE podle měření přesahuje 3000 J/kg a střih větru je kolem 18 m/s. To jsou vhodné podmínky pro vznik i silných bouřek. Stále ovšem schází iniciace bouřek a aktuálně se tak netvoří. Situace se v příštích hodinách ovšem může rychle změnit.

12:38 Bouřky zatím nikde hlášeny nejsou, ale po 15. hodině by se měly začít tvořit. První zřejmě ve středních a severních Čechách.

12:34 Na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku už se teploty dostávají přes 31 °C. Na začátek června se jedná o velmi vysoké hodnoty. Rekordy pro tyto dny se pohybují kolem 33 °C.

10:04 Noc na dnešek byla na řadě míst tropická (hlavně na východě). Teplota na desítkách stanic za celou noc neklesla pod 20 °C.

10:00 Na západě Čech díky velké oblačnosti teploty zůstávají jen kolem 18 °C. Na zbytku území již přesahují 25 °C a v poledne se dostanou i nad 30 °C. Teplotní mapa

9:09 Oproti včerejšímu dni se dnes bouřky začnou tvořit dříve. Zasáhnou hlavně Středočeský, Prahu, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a částečně Jihočeský kraj. Na Moravě a ve Slezsku se naopak dnes bouřky vůbec nevyskytnou.