Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už jen lokální přeháňky, v noci a zítra ale dorazí další vlna bohatých srážek

Většinou tropický den, na západě pozor na bouřky, budou velmi silné - sledujeme on-line

Aktuality

Příliv teplého vzduchu od jihozápadu do Česka pokračuje. Proto nás i dnes čeká velmi teplý až horký den, kdy maxima na většině území vystoupí nad tropickou třicítku. V nejteplejších místech čekejme až 33 °C. Současně nás bude provázet většinou slunečné počasí. Zhruba v západní polovině Čech se ale bude projevovat i frontální rozhraní nad Německem, a proto zde začne odpoledne oblaků postupně přibývat a později se místy objeví přeháňky a bouřky. Největší pravděpodobnost výskytu srážek je v Plzeňském a Karlovarském kraji a taky na Šumavě. Bouřky můžou být ojediněle i velmi silné. Vzhledem k jejich pomalému postupu hrozí hlavně vydatnější přívalové srážky s úhrny ojediněle kolem 50 mm a taky výskyt krup. V noci budou přeháňky a bouřky ustávat, ale zítra přes den je čekejme častěji, a to v rámci celého Česka.

19:25
19:05
Bouřky postupně slábnou. Další se u nás očekávají zítra. Tentokrát se objeví i jinde než na západě. Klesnou ale hodnoty CAPE (energie pro bouřky) a tak by úhrny již neměly dosahovat takových extrémních hodnot jako dnes, kdy na letišti u Karlových Varů spadlo až 80 mm srážek.

18:25
V Karlovarském kraji už bouřky ustávají. Nejsilnější bouřka je aktuálně v Plzni. V severní části města spadlo přes 30 mm srážek. Další bouřková jádra se mohou tvořit i jinde v Plzeňském kraji, zejména jižně od Plzně.

18:15
Silná bouřka vznikla přímo nad Plzní. Provází ji přívalový déšť a kroupy do 1 cm.

18:00
Blesková aktivita u nás pomalu klesá. S pomalým postupem na východ bouřky totiž slábnou (ve východnějších oblastech je méně energie CAPE). Stále jsou ale kvůli pomalému postupu nebezpečné a přináší přívalové srážky. Nejsilnější bouřka je nyní u německého Pasova.

17:30
V Sokolově je po bouřce řada zatopených ulic, viz fotografie.

17:20
Hlášeny jsou také kroupy, většinou kolem 1 cm. Na západě se vytváří bouřkové pásmo, které jen zvolna postupuje k severovýchodu. Nad jedním místem bouřky setrvávají dlouho a přináší tak výrazné srážkové úhrny.

17:10
Hasiči kvůli bouřkám hlásí první výjezdy, nejvíce kolem Karlových Varů. Situace se ještě bude zhoršovat.

17:00
Kolem 30 mm srážek spadlo v Karlových Varech. Úhrn bude ještě narůstat.

16:50
Na stanici ČHMÚ v Sokolově se úhrn blíží 50 mm (viz měření)! V oblasti Karlovarského a postupně i v části Plzeňského kraje může při bouřkách docházet k zatopení domů a níže položených míst.

16:30
Silné bouřky jsou kolem Karlových Varů. Ve Svatavě u Sokolova se úhrn již blíží 30 mm a dále může narůstat. V bouřkách zde hrozí úhrny až k 50 mm, které mohou působit škody.

16:20
Silné bouřky vznikají v Karlovarském kraji. V příští hodině budou dále zesilovat a bude jich přibývat.

15:30
V příští hodině se rychle začnou rozvíjet bouřky v Karlovarském kraji. Hrozí v nich přívalové srážky i kroupy. Radar

15:10
Velmi silné bouřky se aktuálně vyskytují v Bavorsku. Doprovází je i značný počet blesků. U nás se zatím bouřky vyskytují na horách na západě, ale v dalších hodinách jich začne přibývat i jinde na západě. Nejčastější budou večer.

14:30
První bouřky vznikají dle očekávaní na západě na horách. Hlášeny jsou na Šumavě a v Krušných horách. Později se budou rozšiřovat i mimo hory. Radar

14:20
Oproti včerejšku je dnes střih větru nižší. Díky tomu je i nižší pravděpodobnost výskytu velikých krup jako včera, kdy dosáhly až 5 cm (i tak se ale kroupy dnes objevit mohou). Naopak je dnes více energie (CAPE) a proudění je pomalejší. Díky tomu naopak oproti včerejšku roste riziku pomalejšího postupu bouřek a výskytu úhrnů kolem 50 mm.

13:05
Teploty už v nižších polohách většinou přesahují 30 °C. Odpoledne se zastaví na 33 °C. Později se začnou na západě i tvořit bouřky. Jako první na Šumavě, v Českém lese a v Krušných horách. Odtud se budou pozvolna rozšiřovat i mimo hory.

12:30
11:00
Později odpoledne se na západě očekává rozvoj až velmi silných bouřek. Hodnoty CAPE (energie pro bouřky) zde přesáhnou často 1500 J/kg, což jsou vysoké hodnoty. Hlavním nebezpečím bouřek budou přívalové srážky a kroupy.

Tip: Sledujte bouřky on-line