Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Čeká nás částečné zatmění Měsíce

V pondělí 7. srpna večer nastane úplněk, který zpestří částečné zatmění Měsíce. Postup plného zemského stínu po měsíčním disku jsme přitom u nás mohli naposledy dobře sledovat v září roku 2015.

V letních měsících se měsíční úplněk při sledování z našich luhů hájů neodvažuje vystoupat příliš vysoko nad obzor. Tato zbabělost letních úplňků je způsobena nízkým sklonem ekliptiky (průsečnice roviny dráhy Země kolem Slunce s nebeskou sférou) vůči horizontu. To, že se letní úplňky jen nesměle plahočí nad obzorem, má zejména pro fotografy jednu velkou výhodu: zářivý měsíční kotouč se může potkávat s pozemskými objekty a vytvářet tak zajímavé náměty k fotografiím.

V pondělí 7. srpna ovšem kulatý měsíc připraví ještě něco navíc. V 19 hodin 22 minut se totiž jižní (spodní) část našeho kosmického souputníka začne nořit do plného zemského stínu. Tou dobou ale u nás bude Měsíc ještě pod obzorem. Stínem ukousnutý kotouč Měsíce se vyhoupne až o hodinu později (20:20 SELČ), ve chvíli, kdy bude částečné zatmění vrcholit a Měsíc bude ve stínu ponořen zhruba 25 procenty svého průměru.

Od svého východu se tedy Měsíc začne plného zemského stínu postupně zbavovat, což bude trvat zhruba 50 minut, tedy do 21 hodin 18 minut, kdy částečné zatmění Měsíce skončí. Měsíc bude tou dobou jen necelých 7 stupňů nad obzorem. Nenápadné polostínové zatmění pak potrvá až do 22 hodin 51 minut.

Při sledování srpnového zatmění Měsíce budou v mírné výhodě ti pozorovatelé, kteří se budou nacházet na východě naší republiky. Tam totiž Měsíc vyjde o něco dříve než na západě (v Ostravě se Měsíc vyškrábne už zhruba pět minut po osmé, zatímco v Karlových Varech až o asi 20 minut později).

Počasí bude pozorovatelům většinou přát (večer se očekává na obloze jen málo oblačnosti). Pokud byste se k pozorování i tak nedostali, můžete se na příští zatmění Měsíce u nás těšit už za rok, 27. července 2018. To však bude úplně jiná liga! Nejen, že půjde o zatmění úplné a že jej budeme moci sledovat téměř v celém svém průběhu, ale zrudlý kotouč Měsíce doplní na obloze i jasná planeta Mars, která bude příští léto velmi dobře viditelná. Další informace o zatměních Měsíce najdete na webu astronomie.cz.

Částečné zatmění Měsíce
Vizualizace očekávaného částečného zatmění Měsíce (stín v dolní části)