Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

V Karlových Varech spadlo kolem 80 mm srážek, hasiči hlásili desítky výjezdů

Jeden z nejvydatnějších přívalových dešťů za letošní léto se včera vyskytl v oblasti Karlových Varů. Stanice v centru naměřila kolem 50 mm srážek, profesionální stanice na nedalekém letišti v lokalitě Olšová Vrata dokonce až 82,3 mm srážek. Na stanici šlo o největší denní srážkový úhrn minimálně od roku 1961. Dosud tu za den nejvíce napršelo 5. července roku 1978, kdy tu spadlo 60,4 mm srážek. Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali kvůli bouřkám u 60 událostí, z toho 30 jich bylo přímo v Karlových Varech. Jednalo se o popadané stromy a zatopené prostory. Zatopená byla část města Stará louka, Nová louka či Divadelní náměstí. Proud vody v ulicích vytrhával i dlažební kostky.

Bouřka
Karlovy Vary po přívalovém dešti, zdroj: hzscr.cz

Bouřka
Karlovy Vary po přívalovém dešti, zdroj: hzscr.cz

Bouřka
Karlovy Vary po přívalovém dešti, zdroj: hzscr.cz

Přívalové srážky byly hlášeny také v okolí Sokolova a k večeru se vyskytly také v severní části Plzně, kde na stanici na Košutce spadlo 61,8 mm srážek. Hasiči zde také měli několik výjezdů, ale tak rozsáhlé škody jako v Karlových Varech již hlášeny nebyly.

Zatímco včera se bouřky tvořily jen na západě, dnes a zítra už se mohou objevit i jinde. Na celém území totiž vzrostou hodnoty energie pro bouřky, tzv. CAPE. Neznamená to ale, že se všude objeví. Půjde jen o lokální výskyt. Nejčastější budou na horách. V bouřkách potom hrozí hlavně přívalové srážky.